latinica  ћирилица
29/05/2017 |  11:17 | Аутор: РТРС

Откривање спомен-бисте Чуркину у Сребреници 8. јула

Постављање спомен-бисте у знак захвалности руском амбасадору у УН Виталију Чуркину који је заслужан за очување достигнућа Српске. Велики број званица и грађана на свечаности 8. јула
Сребреница: Позив на откивање бисте Виталију Чуркину - Фото: Novosti.rs
Сребреница: Позив на откивање бисте Виталију ЧуркинуФото: Novosti.rs

Активисти удружења грађана "Источна алтернатива Републике Српске" у Сребреници позивају грађане да 8. јула присуствују постављању спомен-бисте недавно преминулог руског амбасадора у Уједињеним нацијама Виталија Ивановича Чуркина.

Предсједник Удружења Војин Павловић каже да су прије скоро два мјесеца покренули иницијативу и најавили постављање спомен-бисте Чуркина у Сребреници, и да то обећање реализују.

- Спомен-бисту подижемо у знак захвалности храбром и одлучном руском дипломати који је уложио вето на британску резолуцију о Сребреници у УН, чиме је спреијчио наношење љаге и неправде српском народу који би био проглашен геноцидним - изјавио је Павловић у Сребреници.

Даље је додао да није ријеч о инату и пркосу било коме, већ о потреби да се изрази захвалност Чуркину.

- За постављање спомен-бисте одабрали смо Сребреницу јер се срамна британска резолуција односила баш на ово мјесто - појаснио је Павловић, истичући да је Чуркин дао огроман допринос очувању Српске.

Према његовим ријечима, широм Републике Српске се лијепе плакати с позивом грађанима да присуствују постављању спомен-бисте Виталија Чуркина 8. јула у 11 часова у Сребреници.

Павловић је рекао да је позиве да присуствују догађају јуче лично доставио предсједницима Републике Српске, Владе и Народне скупштине Републике Српске, а да ће позиви бити упућени и Амбасади Русије, као и званичницима у БиХ и Србији.

Он је навео да од општинске администрације још нису добили одобрење за постављање спомен-бисте, иако су захтјев поднијели прије два мјесеца.

- Ћутање администрације тумачимо као одобравање, и због тога смо благовремено приступили припремама и позивању гостију да присуствују том свечаном чину - изјавио је Павловић.

Извор: Новости