latinica  ћирилица
26/05/2017 |  08:43 ⇒ 09:07 | Аутор: РТРС

Британија и САД поново размјењују обавјештајне податке

Полиција Велике Британије је саопштила да су поново почели да дијеле информације са безбједносним агенцијама САД, чиме је завршен период напетости због појављивања повјерљивих података у америчким медијима у вези са нападом у Манчестеру.
Фотографије бомбе кориштене у нападу у Манчестеру (Фото: илустрација РТРС / NY Times) -
Фотографије бомбе кориштене у нападу у Манчестеру (Фото: илустрација РТРС / NY Times)

"Иако обично не коментаришемо информације које се односе на договоре о размјени информација, након што смо добили свјежа увјеравања, поново блиско сарађујемо са кључним патнерима широм свијета, укључујући и све из обавјештајне алијансе 'Пет очију''', рекао је главни официр Британије за противтероризам Марк Роули, преноси Ројтерс.

Алијансу "Пет очију" чине Британија, Нови Зеланд, САД, Канада и Аустралија.

Раније је премијерка Британије Тереза Меј разговарала са предсједником САД Доналдом Трампом, рекавши му да обавјештајни подаци које двије земље подијеле морају остати повјерљиви.

Британска полиција ухапсила је осам особа због сумње да су умијешани у терористички напад у Манчестеру у понедјељак вече када је Салман Абеди у арени након концерта активирао експлозив и убио 22 особе, махом тинејџере. У досадашњој истрази откривен је нови детаљ, који наводи на то да терориста није дјеловао сам.

Пронађен је експлозив групе за коју се сумња да планира да изведе нове ударе. Британска штампа пише и да је од мартовског напада у Лондону осујећено пет удара, а читаоци су сазнали и да је, можда, Абедија на злочин није навела ИД већ освета за пријатеља којег су Енглези на смрт изболи прошлог маја у Манчестеру – њиховом родном граду.

Извор: Танјуг/РТС, Политика