latinica  ћирилица
22/05/2017 |  16:21 | Аутор: РТРС

Шојбле против растерећења Грчке дугова

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле успротивио се приједлогу за растерећење Грчке дугова, пренио је "Политико".

Неколико сати пошто је министар спољних послова Зигмар Габријел, који је из Социјалдемократске партије, тражио од њемачке владе да се одобри растерећење Грчке, конзервативац Шојбле је рекао да у Њемачкој постоји правни оквир у којем парламент треба да се изјасни.

Политико оцјењује да је Шојбле тиме Габријелу поручио да се њемачки парламент неће изјашњавати о грчком дугу прије парламентарних избора у септембру.

Габријел је мјесецима критиковао Шојблеов тврд став према Грчкој, а данас је тражио да Шојбле одобри растерећење дугова, наводећи да смањење дужничког оптерећења Грчке не смије пропасти због отпора Њемачке.

Шојбле и његов француски колега Бруно ле Мер рекли су данас да је грчки парламент одобрио додатне мјере штедње што треба да обезбиједи исплату рате помоћи према програму договореном с кредиторима, али је Шојбле јасно ставио до знања да на састанку у Бриселу касније данас неће бити договора о дужничком растерећењу.

"Ми не говоримо о новом програму већ о спровођењу програма договореног 2015. године", рекао је Шојбле и додао да "додатне мјере" нече бити разматране прије завршетка актуелног програма 2018. године.

Извор: Бета, РТС