latinica  ћирилица
22/05/2017 |  13:00 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Звиздић: Све институције БиХ су на располагању инвеститорима

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић позвао је данас привреднике и инвеститоре из БиХ и свијета који присуствују међународној инвестиционој конференцији "Сарајево бизнис форум 2017" на партнерство и на улагање, истичући да ће БиХ своје укупне капацитете ставити у функцију успјешне реализације њихових пројеката и инвестиција.
Денис Звиздић   (Фото:faktor.ba) -
Денис Звиздић (Фото:faktor.ba)

"Урадићемо то да бисмо реализовали један од најважнијих циљева, а то је отварање нових радних мјеста, с посебним фокусом на младе, који своја знања и вјештине треба да вежу за БиХ", поручио је Звиздић, обраћајући се на конференцији која се одржава у Сарајеву.

Он је нагласио да је БиХ у посљедњих 12 мјесеци направила значајан прогрес у реализацији кључних приоритета, а посебно оних који се односе на убрзавање европског пута и стварање услова за одрживи економски развој.

"У основи таквог напретка је наше јасно опредјељење за спровођење фундаменталних економских реформи и укупну модернизацију БиХ ради постизања кључног циља, а то је европска и економски, политички и социјално стабилна и просперитетна земља, која представља стабилан институционални оквир за квалитетан живот и рад њених грађана", поручио је Звиздић.

Он је нагласио да је БиХ у протеклих 20 мјесеци активно радила на повећању фискалне одговорности, на јачању финансијске дисциплине и бољој структури јавних расхода, на унапређењу радноправног законодавства и укупног пословног амбијента, на већем квалитету, ефикасности и професионалности јавне управе и повећању конкурентности економије, што је у протеклом периоду довело до повећања свих виталних економских параметара.

Звиздић је навео да је индустријска производња у прошлој години порасла за 4,3 одсто, док је извоз порастао за 4,8 одсто.

"У првом кварталу 2017. године извоз је достигао највиши ниво у посљедњих 20 година и порастао је за 17 одсто, док се истовремено знатно смањио трговински дефицит, а покривеност увоза извозом прешла 60 одсто", рекао је Звиздић.

Он је посебно истакао чињеницу да је у посљедњих 20 мјесеци отворено више десетина хиљада нових радних мјеста.

Према његовим ријечима, у БиХ је дошло до континуираног раста прихода и до чињенице да је земља очувала стабилност свог финансијског система као и свој кредитни рејтинг, који је у извјештају /америчке рејтинг агенције/ "Мудис" за 2017. годину оцијењен као стабилан са позитивним перспективама.

Звиздић је рекао да је, у поређењу са земљама из региона, БиХ и у апсолутном и у релативном смислу најмање задужена земља, односно њен дуг је мањи од 40 одсто БДП-а.

Истовремено, нагласио је он, БиХ има постигнуте дугорочне аранжмане и споразуме са низом међународних финансијских институција, као што су Међународни монетарни фонд /ММФ/, Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/, Европска инвестициона банка /ЕИБ/, Свјетска банка или Саудијски фонд и Кувајтски фонд, који су доминантно усмјерени на реализацију кључних инфраструктурних пројеката, посебно из области градње путева, као и енергетске ефикасности, развоја малих и средњих предузећа, као подршка запошљавању, процесима планске приватизације, реструктурисању јавних предузећа.

Он је подсјетио да је БиХ у протеклих годину дана направила значајан прогрес и у процесу евроатлантских интеграција.

"Прихваћена је апликација БиХ за чланство у ЕУ, у току је припрема одговора на Упитник Европске комисије, као једне од најзахтјевнијих фаза европских интеграција послије које очекујемо додјелу кандидатског статуса, који ће значајно унаприједити однос између БиХ и ЕУ, омогућити нам приступ новим фондовима и новим инвестицијама, као и усклађивање са правном тековином и економским стандардима ЕУ, што ће водити ка даљем економском развоју и јачању владавине права", оцијенио је Звиздић.

Он је истакао и позитиван ангажман представника БиХ у процесима јачања регионалне сарадње и унапређења пратнерских односа са земљама региона, са посебним фокусом на даљи развој процеса повјерења.

Звиздић је напоменуо да ће оквиру дводневног бизнис форума бити презентовани домаћи потенцијали и око 200 развојних пројеката.

"Мислим да посебну пажњу треба да обратите на оне из сектора енергије, пољопривреде, металске и дрвне индустрије, транспорта и туризма, сасвим сигурно ће привући вашу пажњу и поставити БиХ на мапу ваших будућих инвестиција", поручио је Звиздић потенцијалним инвеститорима.

Извор: Срна