latinica  ћирилица
22/05/2017 |  11:46 ⇒ 12:20 | Аутор: РТРС

Априлска нето плата 821 КМ

Просјечна исплаћена нето плата у априлу у Републици Српској износила је 821 КМ и реално је већа у односу на мартовски просјек за 0,3 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Највиша просјечна априлска нето плата од 1.439 КМ била је у сектору финансијске и дјелатности осигурања, док је најмања просјечна нето плата од 547 КМ била у дјелатностима пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерству и угоститељству.

У априлу у односу на март највећи номинални раст нето плате од 12,5 одсто регистрован је у подручју пословања са некретнинама, док је највећи процентуални пад од 10,2 одсто био у подручијима стручне, научне и техничке дјелатности.

Цијене производа и услуга који се користе за личну потрошњу у Српској у априлу у односу на март ниже су у просјеку за 1,1 одсто, док су на годишњем нивоу у просјеку више за 0,8 одсто.

Највећи раст цијена у априлу од 0,5 одсто био је код хране и безалкохолних пића, усљед виших набавних цијена воћа, поврћа, рибе, хљеба и житарица, док је највећи пад цијена у априлу од 9,8 одсто био код становања због преласка на обрачун електричне енергије по нижим тарифама.

Извор: Срна