latinica  ћирилица
22/05/2017 |  11:27 | Аутор: РТРС

Измјенама закона о осигурању депозита БиХ суштински се ништа не мијења

Директор Агенције за банкарство Републике Српске Славица Ињац рекла је данас да у вези са најављеним измјенама Закона о осигурању депозита БиХ за сада нема преноса надлежности са нивоа Српске на ниво БиХ.
Славица Ињац - Фото: nezavisne novine
Славица ИњацФото: nezavisne novine

Она је навела да се измјенама тог закона ништа суштински не мијења, јер је и према садашњем закону Агенција за банкарство дужна да све записнике, рјешења и мјере које предузима доставља Агенцији за осигурање депозита БиХ.

Када је ријеч о организацији супервизије у БиХ, Ињац је оцијенила да би најекономичније било да супервизију системски значајних банака врши Централна банка БиХ, јер је у сложеној заједници, каква је БиХ, немогуће сегментирано вршити надзор над банкама које послују на цијелој територији БиХ.

"То је рјешење које већ постоји у Европи, јер Европска централна банка врши супервизију системски важних банака на цијелој територији Европе па су много значајније државе, попут Њемачке, Аустрије, пренијеле ту надлежност на Европску централну банку", навела је она.

Ињац је рекла да остаје при ставу да је потребно да се што прије именује нови директор Агенције за банкарство.

"Има доста посла. Ту су нови закон о банкама, приступање европским интеграцијама и треба нам нова енергија. Надам се да ће то /избор новог директора/ бити завршено у јуну на сједници Народне скупштине", додала је она.

Суд БиХ укинуо је прошле седмице сва ограничења Славици Ињац која су јој одређена прије више од годину дана због сумње да је са више лица оштетила Бобар банку и банкарски сектор у БиХ за 123 милиона КМ.

Извор: Срна