latinica  ћирилица
22/05/2017 |  10:48 ⇒ 11:00 | Аутор: РТРС

Укинуто привремено ослобађање Симатовића

Судско вијеће Хашког трибунала укинуло је статус привременог ослобађања за Франка Симатовића и одлучило да он треба да се врати у Хаг до 30. маја ради почетка суђења, саопштено је данас из овог суда.
Франко Симатовић Френки (фото:pressonline.rs) -
Франко Симатовић Френки (фото:pressonline.rs)

У одлуци која је донесена 19. маја наводи се да је од Министарства унутрашњих послова Србије затражено да допрати Симатовића до аеродрома у Холандији да би га преузеле власти те земље.

Судско вијеће тражи да се осигура безбједност Симатовића док не буде испоручен у притивор холандских власти, од којих се потом тражи да га испоруче и у притворску јединицу Хашког трибунала.

Бивши руководиоци Службе државне безбједности Србије Јовица Станишић и Франко Симатовић оптужени су за ратне злочине почињене на подручју Хрватске и БиХ у периоду од 1991. и 1995. године и за учествовање у удруженом злочиначком подухвату.

Оптужница их терети и за злочине прогона, убиства, депортације и присилног премјештања хрватског и муслиманског становништва.

Симатовић и Станишић били су ослобођени оптужби за ратне злочине у Хрватској и БиХ, али је другостепеном пресудом 14. децембра 2015. године та пресуда укинута и наложено ново суђење.

Извор: СРНА