latinica  ћирилица
21/05/2017 |  20:22 ⇒ 21:50 | Аутор: РТРС

Представништво Српске у Израелу постоји, нетачни наводи БН телевизије

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске одбацило је данас наводе из прилога БН телевизије да Представништво Републике Српске у Израелу не постоји и не налази се на адреси наведеној на званичној интернет страници Владе Републике Српске и Министарства.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У саопштењу из Министарства наведено је да је Представништво Републике Српске у Израелу основано 2002. године и постоји и данас, о чему су више пута обавјештавали јавност Републике Српске.

"Тачно је да је Представништво у два наврата мијењало облик регистрације из Комерцијалног представништва у Удружење за унапређење веза између народа Републике Српске и Израела, као и да се од 1. јануара 2014. поново региструје као Комерцијално представништво Српска и као такво послује до данас што не представља доказ да је ово Представништво угашено", наведено је у саопштењу.

Из Министарства наглашавају да се канцеларије Представништва у Израелу налазе на адреси која је наведена на интернет страници Министарства за економске односе и регионалну сарадњу.

"У то су се могли увјерити министар /Златан/ Клокић, као и начелник општине Прњавор /Дарко Томаш/, који су посјетили просторије Представништва током службене посјете Израелу и учешћу на Међународном медитеранском сајму туризма у фебруару, о чему говори и фотографија направљена том приликом", наведено је у саопштењу.

Из Министарства скрећу пажњу да је новинарска екипа БН телевизије, која је боравила и снимила прилог у Израелу, селективно приказала чињенично стање при чему је користила изјаве једног од радника обезбјеђења у Технолошком парку у коме послује већи број компанија, што не представља валидан ни вјеродостојан доказ непостојања Представништва.

"Напротив, ово показује непрофесионалност и покушај обмањивања јавности Српске од стране новинара и уредништва БН телевизије. Користимо прилику да осудимо овај и сличне врсте напада на сва представништва Републике Српске у иностранству, посебно Представништва у Израелу као и шефа овог представништва Ариа Ливнеа против којег се више мјесеци води негативна и монтирана медијска кампања", наведено је у саопштењу.

Ради боље информисаности јавности Републике Српске као и спречавању будућих покушаја умањивања значаја Представништва Републике Српске у Израелу, из Министарства позивају заинтересоване новинаре и грађане да посјете интернет страницу Представништва www.исраел-српска.com гдје је могуће пронаћи податке о адреси на којој се налазе канцеларије као и контакт податке сваког од запосленог у Представништву.

ЛИВНЕ: НЕОСНОВАНИ И ЗЛОНАМЈЕРНИ НАПАДИ БН ТЕЛЕВИЗИЈЕ

 Шеф Представништва Републике Српске у Израелу Арие Ливне изјавио је да сајт БН телевизије у наставку својих "прљавих, неоснованих и злонамјерних" напада на Привредно представништво Српске у Израелу и посебно на њега, наставља са "обавјештењима" о постојању или непостојању Представништва, које по изворима чиновника Министарства иностраних послова /МИП/ Израела већ двије године не постоји и нема никакве везе са МИП-ом.

"Дио изјаве о двогодишњем непостојању Представништва је најобичнија глупост и неистина. Представништво ради активно до данашњег дана почев од 1998. године, са без претеривања, великим успјехом", навео је Ливне у писаној изјави.

Ливне, који је и сенатор Републике Српске и почасног грађанин Бањалуке, указао је на безброј посјета најважнијих политичких и привредних личности Републике Српске, на челу са предсједницима Републике Милорадом Додиком, Драганом Чавићем, Рајком Кузмановићем, предсједницима Владе Драганом Микеревићем, Пером Букејловићем, министрима, привредницима.

"Представништво је организовало састанке са највишим личностима Израела, укључујући предсједника Шимона Переса, патријарха православне цркве, министре. Апсолутно је тачна изјава Дана Оријана /личног пријатеља Саше Николића, бившег помоћника директора Представништва/ да Представништво нема никакве односе са МИП-ом Израела", навео је Ливне.

Ливне је истакао да Привредно представништво није дипломатско представништво
и нема никакве потребе за било какву везу или давање обавјестења МИП-у о свом раду.

"Било би интересантно знати засто је господин Ориан толико заинтересован за рад Привредног представништва Републике Српске у Израелу? Па чак да је истина да је Представништво приватно власниство /наравно најобичнија глупост/, какве то везе има са МИП-ом и господином Орианом?", пита Ливне.

Ливне поставља питање и какве везе има "успјешна посјета Младена Иванића Израелу" са постојањем или непостојањем Привредног представништва.

"Желим нагласити да су постојали незванични односи са МИП-ом Израела у периоду када је министар МИП-а био господин Авигдор Либерман, који је био у том периоду у приватним посјетама Републици Српској, гдје је увијек био примљен као радо виђен пријатељ и гост. На 90. рођендану Арие Ливнеа у Бањалуци изјавио је, наравно у шали, да када буде изабран за предсједника Владе "предложиће Ливнеа за предсједника Републике".

Он је додао да је, прије одласка у пензију, у својству замјеника директора одјељења за информације Јеврејске агенције и Свјетске ционистичке организације, када Оријан није знао за постојање МИП-а, правио у сарадњи са одјељењем за Информације МИП-а велике информативне пројекте у цијелом свијету.

"Наравно напади на Представништво нису могли проћи без спомињана новца. Можда има ту нешто? Можда има ту нешто што се таји? Не помаже ништа, зла намјера, остаје зла, покварена намјера. Не помаже изјава надлежног министра, извјештаји стручних и надлежних ревизора, који нису нашли ни најмању неправилност у пословању Представништва", навео је Ливне.

Ливне је нагласио да у својству директора Представиштва преузима на себе сву одговорност за рад Привредног представништва Републике Српске у Израелу.

Извор: СРНА