latinica  ћирилица
21/05/2017 |  19:09 ⇒ 22/05/2017 | 09:01 | Аутор: РТРС

У томе смо шампиони! Провјерено: производимо најбољу ракију! (ВИДЕО)

Запажен успјех произвођача ракије и ликера из Српске на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду. Шампионски пехар за организовани наступ, 10 златних и 12 сребрних медаља.
Ракија - Фото: РТРС
РакијаФото: РТРС

Сваки од 22 произвођача ракија и ликера из Српске, који су учествовали на Сајму, кући се вратио са наградом.

Међу њима је и вишеструко награђивани дубички произвођач ракије, Мирко Крњајић, који је освојио златну медаљу за виљамовку -екселенција “Хајдук Пеција“.

- Разликује се од других и по самом називу- екселенција. То значи да у самој припреми скидам све чврсте дијелове плода и користим оно што је најбоље у плоду. То остане и то се преточи у ракију, објашњава Миро, добитник златне медаље.

Дубичанин Драго Станивуковић освојио је златну медаљу за “Козарску виљамовку“ и сребрну за “Козарску шљивовицу“.

- Ово је сигурно потврда доброг и квалитетног рада и даје додатну енергију за нове производе и нова достигнућа, поносан је Драго.

Велику пажњу привукли су и ликери од самониклог биља Дубичанке Мире Дробњак. Освојила је сребрну медаљу за квалитет ликера од дивље купине.

- Циљ свега тога је не заборавити оно што су радиле наше баке, искористити нашу чисту, незагађену природу коју имамо и оно што нам природа даје. То је сада, у овом вријеме, велики дар, каже Мира.

Ово је и први пут да је Република Српска добила високо признање за традиционалну производњу ракије у котлу.