latinica  ћирилица
30/04/2017 |  20:05 ⇒ 21:44 | Аутор: РТРС

Добој: Градња куће за породицу Симић у којој одраста петоро дјеце (ВИДЕО)

У добојском насељу Костајница ниче кућа за породицу Симић, у којој одраста петоро дјеце.
Градња куће за Симиће - Фото: РТРС
Градња куће за СимићеФото: РТРС

У добојском насељу Костајница ниче кућа за породицу Симић, у којој одраста петоро дјеце. Гради је група холандских активиста, који сваке године властитим радом и средствима, на подручју Добоја, помажу изградњу кућа социјално угроженима.

Здравко, Слађана, Слађан, Слава и Павле до јесени ће уселити у нову кућу. По први пут имаће и своје собе. Радосни су због тога , а највише мајка Јадранка, kојој је у неусловној и недовршеној кући тешко организовати живот седмочлане породице.

- Имаћемо четири собе, имаћемо кухињу, предсобље, купатило,воду, прича мајка.

Нови дом за Симиће већ је добио кров. Група од 16 волонтера из Холандије узели су слободне дане, сами платили долазак у Добој, а прије тога прикупили 16.000 евра, колико им је потребно за градњу.

Раме уз раме са Холанђанима ради и 17-годишњи Здравко, најстарији од петоро дјеце.

- Знам резати, тесати, закивати носити, знам све, каже Здравко.

Симићи живе од 220 марака дјечијег додатка и школују троје дјеце. Супруг је прије два мјесеца остао без посла. Почели су да граде кућу, дигли кредит, али нису далеко одмакли. Живе у незавршеном и неусловном објекту, пуном влаге.

Хумани Холанђани већ годинама граде куће за угрожене или реконструишу постојеће. До сада су на тај начин кров над главом обезбиједили за 30 породица.