latinica  ћирилица
30/04/2017 |  19:58 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Да не постанете жртва преваре, пазите шта потписујете! (ВИДЕО)

Уколико не желите да без свога знања некоме постанете жирант, не остављајте потпис на празним листовима папира и не дајте да вам се лична карта копира без посебног разлога.
Потпис - Фото: РТРС
ПотписФото: РТРС

Посебно будите пажљиви код купопродајних уговора гдје би требало пажљиво проучити сваки детаљ прије потписивања.
Једном ријечју – будите опрезни да не бисте постали жртва фалсификатора.

Иако годинама иза њега, лоше искуство због фалсификованог потписа, Синиша Пердув није заборавио. Невоље су почеле када је на молбу пријатеља пристао да буде жирант.

- У међувремену сам чуо да се ради о врло непоузданом човјеку, и одустао сам да му будем жирант. Међутим, то њему није сметало, и он је кривотворио мој потпис на врло невјешт начин. У ствари, није га ни кривотворио, него се посве другачије потписао, јер ја се потписујем латиничним писмом, а он се потписао ћирилицом, прича Пердув.

Иако је већ на први поглед било јасно да је ријеч о кривотвореном потпису, 10 је година водио правну борбу да то докаже.

А управо за вјештаке из графичко-графоскопске области, случај Пердув био је једноставан задатак јер је само требало упоредити спорни и неспорни рукопис у потпису. Проблем који је трајао готово 11 година, тако је ријешен за мање од мјесец дана.

- Гледа се, рецимо, редослијед потеза, брзина писања, слобода покрета руке код писања, међусобно повезивање, односно неповезивање ових слова, почетни и завршни потези, истиче Дане Бранковић, вјештак из графичко-графоскопске области

Потписи се могу фалсификовати на неколико начина: од имитирања туђег потписа отприлике, затим имитирање туђег потписа са његовог оригиналног потписа, па све до тога да се оригиналан потпис скенира, а затим репродукује одређеним поступцима.

Како би знали да није ријеч о кривотвореном потпису, прије потписивања сваког уговора у банкама се упоређује потпис клијента са потписом из личне карте, односно са потписом који је клијент оставио у картону депонованих потписа. Такође, клијенти се прије потписивања детаљно упознају са садржајем уговора.

И с обзиром на све, многи не прочитају оно што потписују. Проблем представља и чињеница да већина потписника не зна како се правилно овјеравају уговори, па је лако постати жртва преваре.

Према томе, прије потписивања било каквог уговора, треба добро прочитати све што у њему пише! Свој потпис не треба остављати на празним листовима папира. Стручњаци кажу - само на тај начин не излажете се непотребним трошковима и материјалној штети, а своје личне податке не чините доступнима другим особама.