latinica  ћирилица
30/04/2017 |  19:49 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Бијељинац чува Библију стару три вијека (ВИДЕО)

Породичну заоставштину чува Бијељинац Иван Вазмер, и то примјерак Лутерове Библије, из 1765.
Библија - Фото: РТРС
БиблијаФото: РТРС

Историјска књигу наслиједио је од ујака Девалда, власника прве модерне циглане у Бијељини.

Иван Вазмер један је од свега неколико Нијемаца данас у Бијељини. Каже - бројимо се на прсте једне руке. Библија, стара готово три вијека, подсјећа на вријеме када је њемачка заједница била најнапреднија у Семберији. Чувајући вјерно ''свету књигу'', Иван чува успомену на своје претке.

- У првом дијелу се говори о животу Мартина Лутера, он је извршио реформу , није био задоваља са католичком вјером. Извршио је реформу и основана је евангелистичка црква, прича Вазмер.

На Нијемце у Новом селу - некадашњем Францјосефелду , подсјећа Евангелистичка црква, историјски подаци сачувани у Музеју Семберије и успомене у ријетким њемачким породицама. Нијемци у граду били су католици , а у Новом селу евангелисти. Библија у Ивановој породици поклон је његовог дјед-ујака Девалда, који је у Бијељини почетком 20. вијека отворио прву циглану.

Након смрти родитеља Јохана и Розалије, Иван је остао сам у породичној кући. Чува традицију и бави се пољопривредом. Сестра Паулина удата је у Тузли, а посљедњи стриц живи у Београду. Велика њемачка заједница расељена је у Другом свјетском рату, а преостале ријетке породице у Бијељини полако су нестајале. Ново Село у којем су живјели Нијемци евангелисти било је напредно, имало цркву, школу, дјечији вртић, фудбалски клуб, оркестар, пјевачко друштво, позоришну трупу. Прву телефонску говорницу имали су 1925. године, а захваљујући Нијемцима из Новог Села, Бијељина је добила први биоскоп.