latinica  ћирилица
28/03/2017 |  16:13 ⇒ 19:20 | Аутор: РТРС

Уједињена Српска тражи промјене Приједлога декларације СДС-а

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да Уједињена Српска има сугестије на СДС-ов Приједлог декларације о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Републике Српске, иако тај приједлог сматрају лошим и "поданичким".
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је најавио да ће те сугестије, које представљају промјену 60 одсто документа, бити подијељене новинарима.

У документу Уједињене Српске се осуђују ратнохушкачке политике из Федерације БиХ, а не у БиХ, како је написано у СДС-овом приједлогу.

"Сугестија је и да се избаци цијели члан шест декларације и напише да Српска има право да самостално одлучује у оквиру својих надлежности како на нивоу Српске тако и на нивоу БиХ, те да се престане са легализацијом силеџијске политике високог представника, као и одлука у парламентима, јер се СДС одриче могућности да вратимо надлежности Српске. Од тога зависи да ли ћемо гласати за декларацију", поручио је Стевандић.

Он је рекао новинарима да је СДС овом декларацијом покушао да рехабилитује пропаст своје политике за шта је одговорно "дружење" са Бакиром Изетбеговићем.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић рекао је да је декларацију о заштити Дејтонског споразума и европског пута БиХ требало заједнички договорити и усагласити њен текст прије доласка на изјашњавање о том документу у Народној скупштини.

"Ми из СНСД-а европски пут Српске видимо са препознатљивом Српском и њеним јасним надлежностима", рекао је Вишковић, коментаришући СДС-ов приједлог декларације.

Он је рекао да се текст декларације не може усагласити амандманима, већ потпуно новим текстом декларације.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић је рекао да СНСД нерадо говори о декларацији коју је усвојио 2003. године, а односи се на регионалну сарадњу и евроатлантске интеграције.

Он је навео да се у том документу 14 пута помиње БиХ, једном Српска, а Дејтон ниједном, што показује "колико могу бити дволични људи из СНСД-а".

Када је ријеч о СДС-овој декларацији, Бореновић је рекао да је њен текст за ПДП коректан и добар, јер је потврда опредјељења Дејтонском споразуму и позицији Српске.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица, који је предлагач декларације, рекао је да су европски пут и заштита Дејтонског споразума стратешки интереси Српске, јер нема другог пута.

"Ако неко мисли да постоји неки други пут, тај или вара себе или народ у Српској. Нема више простора за популистичку политику и народу треба казати истину. Ова декларација јасно поручује Српској, свим њеним људима и грађанима БиХ да је наше опредјељење суживот, политичка стабилност, економске реформе...", истакао је Говедарица.

Извор: СРНА