latinica  ћирилица
28/03/2017 |  15:14 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Усвајање буџета транспарентно и јавно

Чланови одбора Народне скупштине Републике Српске за финансије и буџет и за ревизију информисали су данас експерте из међународне организације СИГМА да је процес усвајања буџета Српске у потпуности транспарентан и јаван, те да је садржај овог документа доступан јавности на интернет страницама парламента.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Експерте из СИГМА, међународне организације која има значајну улогу у процесима реформе јавне управе у земљама југоисточне Европе, занимало је на који начин сарађују Народна скупштина и Влада, односно Министарство финансија приликом усвајања буџета и контроле потрошње јавних финанасија и инвестиција, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Предсједник Одбора за финансије и буџет Жељка Стојичић и замјеник предсједника Одбора за ревизију Марко Видаковић указали су да посланици путем амандмана могу да утичу на измјене и допуне Буџета Републике Српске и износе буџетских ставки.

"Прије самог усвајања овог документа у Народној скупштини о њему се изјашњавају сви надлежни скупштински одбори, а у том процесу уважавају се и примједбе удружења грађана. Програм јавних инвестиција усваја Влада Републике Српске и извјештај о томе доставља у Народну скупштину", рекла је Стојичићева.

Одговарајући на питање о поступању у Народној скупштини са извјештајима Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске, Видаковић је рекао да се негативни ревизорски извјештај аутоматски упућују у скупштинску расправу, а потом надлежном тужилаштву.

Чланови Одбора за финансије и буџет и Одбора за ревизију Народне скупштине Српске са експертима СИГМА разговарали су и о процјени стања у јавној управи и контроли јавих финансија у Републици Српској и БиХ у овој години.

"Као и ранијих година, СИГМА ће и током ове предузимати активности у вези са процјеном стања у јавној управи у Српској и БиХ путем посебних упитника за прикупљање података који ће бити припремљени за свих шест области Принципа јавне управе - Стратешки оквир реформе јавне управе, Израда и координација политика, Одговорност, Државна служба и управљање људским потенцијалима, Пружање услуга и Управљање јавним финансијама", наводи се у саопштењу.

Новина у односу на ранији процес прикупљања података је посебан информациони систем који је је СИГМА развила за ту намјену /ПАР.ИС - информациони систем за реформу јавне управе/, а који ће бити коришћен и у другим земљама регије гдје се врши процјена стања.

Закључком Владе Републике Српске од 9. фебруара Министарство управе и локалне самоуправе задужено је да координише активности у вези са прикупљањем података за потребе СИГМА извјештаја о процјени стања у јавној управи у БиХ за ову годину, у сарадњи са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу.

Састанку у Народној скупштини Српске присуствовали су и члан Одбора за финансије и буџет Михнет Окић и члан Одбора за ревизију Данијела Мрда.

Извор: СРНА