latinica  ћирилица
28/03/2017 |  12:45 ⇒ 29/03/2017 | 09:20 | Аутор: РТРС

Савјет министара усвојио сет закона о акцизама (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да је Савјет министара на данашњој сједници у Сарајеву, без сагласности Савеза за промјене, усвојио сет закона о акцизама у БиХ, који је један од услова за наставак кредитног аранжмана са Међународним монетарним фондом.
Савјет министара - Фото: СРНА
Савјет министараФото: СРНА

Звиздић очекује да ће Представнички и Дом народа у што скорије вријеме одржати своје сједнице и усвојити ове законе чиме би били стечени услови да БиХ добије другу траншу кредита ММФ-а.

"Овим су заокружене све мјере и створени реални услови за реализацију и имплементацију аранжмана са ММФ-ом", истакао је Звиздић.

Он је додао да ће Савјет министара усвојене нацрте закона упутити парламенту БиХ по хитној процедури.

Уз Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о акцизама, којим се предвиђа повећање цијена горива за 15 фенинга, усвојени су и нацрти закона о измјенама и допуни Закона о уплатама на Јединствени рачун и расподјели прихода, те Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ, којима је предвиђено да се приходи од повећаних акциза издвајају на намјенски подрачун за изградњу путева и ауто-путева.

Према Звиздићевим ријечима, као једна од мјера за реализацију аранжмана са ММФ-ом усвојен је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о осигурању депозита у банкама БиХ и одлука о провођењу мјера из Писма намјере са ММФ-ом о проширеном аранжману који се тичу институција БиХ.

ШАРОВИЋ: САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ НИЈЕ ПОДРЖАО ЗАКОН О АКЦИЗАМА

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Миро Шаровић рекао је да странке окупљене око Савеза за промјене нису данас подржале Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о акцизама БиХ ради заштите пољопривреднике у БиХ, иако и даље подржавају реформски пут БиХ.

Шаровић је подсјетио да је Савез за промјене покушао да заштити пољопривреднике, поготово након усвајања адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ, и то путем увођења такозваног плавог дизела, али за то, како је рекао, није добијена подршка Владе Републике Српске и Међународног монетарног фонда.

Додатних 15 одсто на већу цијену нафте још више ће погоршати њихов положај, рекао је Шаровић.

"Ми смо тражили или плави дизел или одобравање додатних подстицајних средстава за пољопривреднике у оба ентитета, или да се поменутих 15 одсто повећања цијене нафте не односи на ту категорију становништва", навео је Шаровић.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске и ММФ ћуте о Писму намјере, а очекују да Савез за промјене сав терет аранжмана са ММФ-ом изнесе на својим леђима.

"Писмо намјере они су потписали и одбили наш план за помоћ пољопривредном сектору у БиХ, а сад планирају да у наредном периоду уштеде чак пет милиона на рачун ускраћивања подстицаја пољопривредницима", навео је Шаровић.

Он је рекао да ће се видјети ускоро да ли има простора и воље за амандманско дјеловање на измјене поменутог нацрта у хитној парламентарној процедури, све с циљем помоћи и заштити пољопривредног сектора у БиХ.

На данашњој сједници Савјета министара БиХ против Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о акцизама БиХ гласали су Шаровић и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић службено је одсутан.

Извор: СРНА