latinica  ћирилица
26/03/2017 |  13:59 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

Стојичић - Декларација о заштити Дејтона, лоше сачињена

Потпредсједник Уједињене Српске Душан Стојичић сматра да декларација о заштити Дејтонског споразума, коју би Народна скупштина Републике Српске требало да разматра на предстојећој сједници, није добро сачињена, јер се у садржају не помиње политичко-правно насиље високих представника над изворним одредбама мировног споразума.
Уједињена Српска - Фото: илустрација
Уједињена СрпскаФото: илустрација

"Основно питање јесте како се предлагач /СДС/ одлучио да овај документ у скупштинску процесудуру упути у име странке, прије него што се консултовао са политичим партијама које чине Савез за промјене, али и осталим парламентарни странкама. Морало се заједнички доћи до усаглашеног документа који би у скупштнској процедури био формализован", рекао је Стојичић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да се наведеним документом позива на дијалог на нивоу БиХ и Сарајеву, а не у Републици Српској и Бањалуци.

"Актуелно руководство СДС-а не жели у Бањалуци било какав дијалог са другим странкама и институцијама о озбиљним питањима. Када су предлагали наведену декларацију морало је бити дефинисано о каквом Дејтонском споразуму је ријеч – изворном или промијењеном насиљем ОХР-а", додао је Стојичић.

Он тврди да се декларација, на одређени начин, односи и на прилике у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

"То је за мене прилично изненађујуће, јер знам да ниједна политичка страна из Републике Српске званично не заступа став да би требало да се мијеша у ситуацију у ФБиХ. Овај документ СДС-а, којим се искључује могућност промјене Дејтонског мировног споразума, долази нам у тренутку када је у ФБиХ усвојен сличан акт и очигледно је да је све кординисано из једног центра политичке моћи или утицаја", каже Стојичић и наводи да се Уједињена Српска залаже за изворни Дејтонски мировни споразум.

Он је напоменуо да ће посланици Уједињене Српске у Народној скупштини Републике Српске учествовати, уколико буде могуће, у искреном дијалогу, расправи и побољшању наведене декларацији у којој би требало да буде више заступљена Република Српска од БиХ.

Народна скупштина Републикер Српске требало би у уторак, 28. марта да разматра Приједлог декларације о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Републике Српске, чији је предлагач Вукота Говедарица из СДС-а.

Извор: Срна