latinica  ћирилица
24/03/2017 |  19:13 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

РиТЕ Гацко на мети крадљиваца горива (ВИДЕО)

Ни опсежна акција "Дизел", коју је пред крај прошле године на подручју Гацка спровео МУП Српске, није спријечила крађе горива из Рудника и термоелектране Гацко. Само током марта откривена су три нова случаја крађе горива из предузећа.
Гацко - крађа горива - Фото: РТРС
Гацко - крађа гориваФото: РТРС

Већ годинама је јавна тајна да се тоне горива илегално износе из круга рудника и термоелектране. Постоји и виц о Гачанину који је посљедњи пут гориво на бензинској пумпи наточио прије рата.

На мети су најчешће резервоари радних машина из рудника. Гориво се износи у канистерима или чак бурадима и завршава на црном тржишту, илегално се точи у гаражама и подрумима. 

"Ове године смо открили три случаја и заплијењено је 570 литара горива, а у акцији Дизел у децембру пронађено је 5.400 литара", изјавила је Јована Цвијетић, портпаролка ЦЈБ Требиње.

Немогуће је физички обезбједити цијели круг рудника који се простире на неколико хиљада хектара отвореног простора- кажу у Руднику и термоелектрани. 

"Ми физички можемо заштитити виталне објекте електране, али сам рудник није предмет ниједног елабората о физичком обезбјеђењу, које користе агенције за заштиту или служба обезбјеђења предузећа", рекао је Слободан Бјелаковић, руководилац сектора заштите у РиТЕ Гацко.

Уколико се посумња на случај крађе, обавеза предузећа је да о томе обавијести полицију и ту се њихова надлежност завршава, каже Бјелаковић. 

"За све информације коме ми добијемо из рудника о штетама, ми одмах о томе обавијестимо полицијску станицу Гацко и то је све што можемо", додаје Бјелаковић.

Током акције "Дизел" прије три мјесеца, саслушано је 60 лица, и претресено тридесетак локација.

Пракса показује да законске санкције нису дале резултат- гориво и даље нестаје из радних машина, а штете које предузеће због тога трпи су велике, али никада тачно процијењене.