latinica  ћирилица
23/03/2017 |  15:13 ⇒ 22:30 | Аутор: РТРС

Српски повратник у Возући у рушевинама и без струје! (ВИДЕО)

Под рушевином, без струје, далеко од цивилизације у селу Калајиши код Возуће, живи српски повратник Милутин Мркаљевић. Његов апел за помоћ годинама нису жељеле да чују локалне и федералне власти.
Повратник у Возућу - Фото: РТРС
Повратник у ВозућуФото: РТРС

Обраћао се и медијима у Федерацији. Ни тамо није било мјеста за Милутинове апеле. Када се обратио нашој телевизији, екипа "Печата" се упутила у Возућу и тамошња, у рату до темеља уништена, српска села! 

Када се одмакнете од политике и градског асфалта и упутите у села гдје су прије рата, углавном, живјели Срби, тек тада ћете разобличити сарајевску политику и хвалоспјеве о мултиетничности и одрживом повратку. Демантују их до темеља порушене куће које и након 22 године крвавог похода озлогалешеног одреда "Ел муџахедин", нису обновљене. Вођен жељом да живи свој на своме, прије три године у Калајише код Возуће вратио се Милутин Мркаљевић.

- Није добро. Видите гдје живим. Вратио сам се прије три године - каже Милутин, који у 21. вијеку живи без струје.

Скоро да нема адресе на коју се Милутин није обраћао и врата на која није куцао! Сви су му их затварали.

- Изволите, снимите и погледајте. Све ће вам бити јасно - показује Милутин

Како ово загријете, питали смо Милутина.

- Никако! Гријем и дан и ноћ. Цијелу зиму нисам престајао ложити. Потрошио сам 15 метара дрва - прича Милутин.

-  Овдје вам је и храна за овце - питамо српског повратника.

- Да, ту и спавам и храним се. Имам 10 батерија. Нико у БиХ нема оволико батерија - објашњава Милутин.

Питали смо Милутина како му је током љета.

- Никако. Зато ћу све да напустим. Све што купим, у току дана ако не поједем, морам да бацим. Једем најгору храну....каже  огорчено.

На наше питање како није могао да добије струју, одговара "Зато што сам Србин", истичући да је овдје струја била прије 50 године.

- Рекли сте да се више нећете обраћати политичарима?

- Политичарима се више нећу обраћати. Ни Бакиру, ни Човићу, ни Иванићу. Имам цуку старог годину дана. Њега ћу повести. Идем код Инцка и ОСЦ-а. Само чекам прољеће да сунце гране. Сједићу док ми се не обрате. Само да их питам што не дозволе повратак Србима у Федерацију. Двадесет година лажу народ како су Срби сами отишли - каже Милутин, и додаје, да су политичари направили такву мржњу међу народом.

- Одем у Возућу, каже ми Срби су агресори - прича Милутин, и додаје, да ће свог пса Рокија повести у Сарајево.

- Шта ћете с овцама, ако одете у Сарајаво - питали смо Милутина.

- Све ћу да их пустим вуковима. Ако шта продам, продам.... они ми никад неће дати. Хоће од ове земље да направе ловиште - истиче он. 

Главни ловац је Насер Орић који често посјећује ово подручје. Српски повратници у страху препричавају да је напуштена српска земља намијењена за њиховог "златног љиљана" и сребреничког хероја који је, тик уз ријеку Кривају, купио и викендицу. Такве привилегије нема Мевло Алић који је прије 22 године избјегао из Братунца. Уз стадо оваца, као и Милутин, проводи вријеме и машта о бољим данима. Сада, и њега и Милутина је зближила сиротиња.

Боље дане најављује начелник Завидовића Хашим Мујановић који је на октобарским локалним изборима успио да с трона збаци двоиподеценијску владавину кадрова СДА. Иако је тек пет мјесеци у начелничкој фотељи, каже да је већ имао састанке с представницима српских повратника и тамошњим православним свештеником.

Начелник Завидовића каже да има могућности, само ако има воље.

- Радимо на томе да се том повратнику о којем ви причате прикључи струја. Ја ћу заиста настојати да се тај проблем ријеши. Нема ни једног разлога да се не помогне - увјерава Мујановић.

Међутим, признаје да су му дјеломично руке везане, јер Странка за БиХ чији је кандидат био на прошлим локалним изборима, нема скупштинску већину. С ријечима добродошлице дочекао је и испратио нашу екипу, обећавши да ће бити начелник свих грађана. Док Мујановић не испуни обећано и наредног четвртка емитујемо причу о животу преосталих српских повратника на овом подручју!