latinica  ћирилица
23/03/2017 |  14:27 ⇒ 14:43 | Аутор: РТРС

Мишић-Остојић: Колективним уговором заштитити права радника

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић и предсједник Синдиката удружених радника енергетике Слободан Остојић констатовали су данас у Бањалуци да је у Српској неопходно донијети општи колективни уговор, с циљем заштите права радника.
Ранка Мишић - Фото: РТРС
Ранка МишићФото: РТРС

Мишићева је истакла да је неопходно јачати улогу и солидарност синдиката у заштити интереса и права радника.

"Општи колективни уговор је важан за раднике у Српској и учинићемо све да што прије буде донесен. Оно што договори Синдикат у преговорима искључиво мора важити за чланове синдикалних организација“, рекла је новинарима Мишићева.

Она је нагласила да је на састанку било ријечи и о намјери појединих послодаваца, јавних предузећа, па и власти у Српској, да колективни уговор замијене правилником о раду.

"Имали смо веома јасан покушај да се то догоди у `Електропривреди Републике Српске`. Међутим, Савез синдиката Републике Српске подржава настојања Синдиката удружених радника енергетике да не смије бити правилника о раду јер би то значило једнострано уређивање висине зарада, што је у супротности са Уставом и законима", каже Мишићева.

Она је оцијенила да је недопустиво да директор "Шума Републике Српске" Ристо Марић даје упутства на који начин да буде формирана синдикална организација у овом предузећу.

Говорећи о ситуацији у "Жељезницама Републике Српске", Мишићева је истакла да није добро што Свјетска банка рјешава проблеме у овом предузећу, као и да се мора знати ко је одговоран за руковођење у јавним предузећима.

"Онај ко је руководио `Жељезницама`, кумулирао губитак, запошљавао нове раднике и није исплаћивао плате које су радници зарадили, није нашао за сходно да се појави у веома драматичном тренутку када радници овог предузећа штрајкују. Ако ће се све адресирати на предсједника Републике онда нешто није уреду, и за мене је несхватљиво да министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић није дошао међу штрајкаче", рекла је Мишићева.

Остојић је навео да је неопходно заштитити достигнута права радника.

"У `Електопривреди Републике Српске` немамо општи колективни уговор и вјерујем да ће бити брзо донесен. Правилником о раду, који су нам жељели наметнути, био би изгубљен смисао синдикалног организовања, а послодавац би могао да ради шта хоће", каже Остојић.

Он је напоменуо да ће наредне седмице бити настављени преговори синдиката и послодаваца у "Електропривреди Републике Српске".

"Спорно у преговорима су исплата накнада за зимнице и огрев. Мислим да ће радници у `Електропривреди Републике Српске` остати без овог права, а разлог лоше финансијске ситуације у овом предузећу је број запослених који је повећаван у сваком изборном циклусу", рекао је Остојић.

Синдикат удружених радника енергетике Републике Српске не дјелује у саставу Савеза синдиката Републике Српске.

Извор: СРНА