latinica  ћирилица
23/03/2017 |  14:23 ⇒ 18:09 | Аутор: РТРС

Ђокић: Стигле побољшане понуде за продају рудника Љубија

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да су стигле нове, побољшане понуде за куповину државног капитала у Руднику жељезне руде Љубија, посебно у дијелу купопродајне цијене акција.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци, коментаришући наводе појединих медија да је израелска компанија сада понудила чак 92 милиона КМ, а Митал 63,6 милиона КМ, потврдио да су понуде дале исте компаније као и раније - Израели инвестмент груп и Арцелор Митал, али их Влада није данас разматрала јер су отворене тек у понедјељак, 20. марта.

- Влада ће сигурно врло брзо разматрати те понуде, нисмо спремни да изалазимо са тим приједлогом на наредну сједницу Народне скупштине, која почиње 28. марта, тако да ће се то питање разматрати на сљедећој сједници, а до тада ће бити извршен детаљан увид у понуде и биће обављене консултације са понуђачима - појаснио је Ђокић.

Он је додао да су потребна појашњења одређених дијелова њихових понуда.

Ђокић је подсјетио да Влада раније није била задовољна са датим понудама.

Говорећи о Свислајон индустрији алата из Требиња, министар је рекао да је Влада јуче примила одлуку Скупштине акционара овог предузећа да Српској без накнаде, поклони своје акције у фабрици.

- То је нова ситуација, наши закони не познају овакав начин преношења власништва над акцијама. О овом питању ћемо спровести консултације у ИРБ-у и видјети да ли постоји начин да се оно стави у функцију - каже Ђокић.

ВЛАДА НЕЋЕ УСКРАТИТИ ЗАГАРАНТОВАНА ПРАВА

Министар Ђокић је поручио да Влада Српске нема намјеру да ускрати права загарантована законом или колективним уговором, али да није увијек могуће извршити неку обавезу у дефинисаном року.

Ђокић је рекао да се у том случају разговара са социјалним партнерима да би се постигао договор у вези са начином и роком извршења одређене обавезе.

Он вјерује да ће представници четири синдиката буџетских корисника постићи договор са представницима Владе о дуговањима по основу колективног уговора.

Ђокић вјерује да ће компромис и договор бити постигнут и када је ријеч о синдикату и менаџменту предузећа Електропривреда Републике Српске, а у вези са колективним уговором.

Он је поручио да Закон о раду треба бити једнак за све раднике у Републици Српској и да је његове одредбе прихватио већи дио радника у Српској, те очекује да нико неће тражити посебна привилегована права.

Ђокић је оцијенио да услови рада нису исти за све запослене у Електропривреди, имајући у виду послове рудара, радника на термоелектранама или у администрацији.

- Мора се договорити питање заштите права радника, посебно оних који раде у посебним условима и не би требало да буду оштећени, већ напротив - заштићени - истакао је Ђокић.

Извор: СРНА