latinica  ћирилица
23/03/2017 |  14:19 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Одржана прва лицитација "Трудбеник ФПА" (ВИДЕО)

У Добоју је данас одржана прва лицитација опреме фабрике пнеуматских алата "Трудбеник ФПА" у стечају, чија је укупна вриједност око 600.000 КМ.
Трудбеник Добој - Фото: Screenshot
Трудбеник ДобојФото: Screenshot

Стечајни управник Лазо Ђурђевић рекао је да се лицитација одржава на основу одлуке Скупштине повјерилаца и да су понуђене машине, инвентар, алат, репроматеријал, али и готови производи, процијењене вриједности око 600.000 КМ.

Он појашњава да ће средства од остварене продаје ићи за намирење повјерилаца, и то дио за трошкове стечајног поступка, дио од имовине под залогом иде за намирење раздужних повјерилаца, а остатак за намирење осталих повјерилаца како је законом предвиђено.

"Прво ће се намирити виши исплатни ред, па онда општи ако средстава буде и колико буде", рекао је Ђурђевић новинарима прије почетка лицитације.

Он наводи да су по закону укупно призната потраживања од око 1.920.000 КМ. "Радници у вишем исплатном реду заједно са доприносима имају 133.652 КМ, у општем исплатном реду 52.174 КМ и као раздужни повјериоци 96.360 КМ", рекао је Ђурђевић.

Ђурђевић истиче да зграда није предмет лицитације и да се тренутно води поступак пред Републичком управом за имовинско-правне послове, јер ју је оснивач, фабрика пнеуматских алата "Трудбеник" Добој као оснивачки улог вратио себи.

"Трудбеник ФПА" је у власништву матичног предузећа "Трудбеник" из Добоја у којем је стечај отворен крајем априла 2016. године.

Стечај у "Трудбенику ФПА" покренут је крајем октобра прошле године.