latinica  ћирилица
23/03/2017 |  09:28 | Аутор: РТРС

Фебруарске цијене у БиХ веће за 0,3 одсто

Фебруарске цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у БиХ, мјерене индексом потрошачких цијена, веће су за 0,3 одсто у односу на јануар.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Храна и безалкохолна пића у просјеку су скупљи за 1,1 одсто, одјећа и обућа, као и здравство за 0,1 одсто, а превоз за 0,4 одсто, подаци су Агенције за статистику БиХ.

Алкохолниа пића и дуван, становање и режијски трошкови, те комуникације у просјеку су јефтинији 0,1 одсто, намјештај и апарати за домаћинства за 0,3 одсто, а остала добара и услуге за 0,6 одсто.

Ниво цијена у фебруару у односу на исти мјесец прошле године виши је за 1,2 одсто.

Просјечни раст цијена од 0,2 одсто забиљежили су храна и безалкохолна пића, алкохолна пића и дуван за 4,1 одсто, становање и режијски трошкови за један одсто, здравство за 0,3 одсто, образовање за 0,7 одсто, превоз за 9,5 одсто, рекреација и култура за 1,1 одсто, те ресторани и хотели, и остала добра и услуге за 0,3 одсто.

Просјечни пад цијена у фебруару у односу на исти мјесец прошле године забиљеженили су одјећа и обућа за девет одсто, те намјештај, апарати за домаћинство и редовно одржавање куће за 1,5 одсто.

Извор: СРНА