latinica  ћирилица
20/02/2017 |  19:57 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Цвијановићева и Додик упутили телеграме саучешћа поводом смрти Чуркина

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа министру иностраних послова Руске Федерације Сергеју Лаврову поводом смрти амбасадора Русије у УН Виталија Чуркина.
Палата Предсједника Републике Српске - Фото: РТРС
Палата Предсједника Републике СрпскеФото: РТРС

Додик је истакао да ће Република Српска бити вјечно захвална Чуркину на важном скретању пажње на ставове Српске и њиховом аутентичном и за Српску врло важном представљању на сједницама Савјета безбједности УН приликом расправа о БиХ.

"Амбасадор Чуркин остаће упамћен као личност која је својим животом и радом постао истакнута фигура у напорима руске дипломатије на остваривању вриједности слобода у свијету, а нарочито у нашем региону. Његова смрт представља велики губитак не само за породицу и пријатеље него и за цијелу Русију, и дипломатију у свијету уопште", навео је Додик.

Додик је, у телеграму којег је упутио у име грађана Републике Српске и своје лично име, истакао да је са великим жаљењем примио вијест о смрти Чуркина, посебно због чињенице да је отишао изузетан дипломата који је часно служио својој земљи.

"Изражавам Вам саучешће и молим да изразе нашег саосјећања пренесете и породици преминулог амбасадора Виталија Чуркина. Ваша екселенцијо, примите изразе мог дубоког поштовања", наведено је у телеграму саучешћа предсједника Републике Српске.

Премијерка Цвијановић упутила телеграм саучешћа

 Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа предсједнику Владе Руске Федерације Дмитрију Медведеву и амбасадору Руске Федерације у БиХ Петру Иванцову, поводом смрти амбасадора Руске Федерације при Уједињеним нацијама Виталија Чуркина.

 „Са искреном тугом и жалошћу сам примила вијест о изненадној смрти амбасадора Руске Федерације при Уједињеним нацијама Виталија Чуркина.

Русија је изгубила не само врсног дипломату, него и великог патриоту који је часно и досљедно заступао интересе своје земље и народа.

Виталиј Чуркин је био цијењен и високо уважаван дипломата који је током дуге дипломатске каријере, својим професионалним радом и залагањем, урадио много на развоју и очувању добрих односа српског и руског народа.

У име Владе Републике Српске, и у своје лично име, упућујем изразе најдубљег саучешћа породици амбасадора Чуркина, државном руководству Руске Федерације и руском народу“, стоји у телеграму предсједнице Цвијановић.