latinica  ћирилица
20/02/2017 |  16:14 ⇒ 16:40 | Аутор: РТРС

Италијани исказали интерес за сарадњу у области индустрије

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас у Бањалуци да су представници италијанске покрајине Ђулија Венеција Фрулија исказали интерес за сарадњу у области индустрије и заштите животне средине.
Ђокић са представницима Италије - Фото: СРНА
Ђокић са представницима ИталијеФото: СРНА

"Посебно је назначена могућност да италијанске компаније са сједиштем у овој покрајини, а које се повлаче са простора Далеког истока, Пацифика и појединих држава ЕУ, попут Румуније, производне погоне преселе у Српску", истакао је Ђокић након састанка са предсједницима Одбора за финансије Ђулија Венеције Фрулије Рецом Ливом и Одбора за енергију и инфраструктуру Виторином Боемом.

Састанку о могућностима за инвестирање у Српску и унапређењу пословне сарадње са компанијама из италијанске покрајине присуствовао је и предсједник италијанске инвестиционо-финансијске групе "Финест" Мауро дел Савио, коме је Ђокић представио потенцијале и предности које Српска нуди инвеститорима, саопштено је из ресорног министарства.

"Српска има добро развијену саобраћајну инфраструктуру, квалификовану радну снагу, стимулативне мјере запошљавања и веома прихватљиву цијену електричне енергије, што су само нека од важних питања за нове инвестиције", рекао је Ђокић.

Он је нагласио да Српска и Италија имају изузетно развијену привредну сарадњу, о чему свједочи чињеница да је до сада у Српску инвестирано 206 милиона КМ.

"Све италијанске компаније које су до сада развијале послове у Српској имају позитивна искуства, а добар примјер успјешног пословања је, између осталих, компанија `Спортек` која је почела да послује са 200 запослених, а тренутио их има око 2.000", закључио је Ђокић.

Извор: СРНА