latinica  ћирилица
20/02/2017 |  09:22 ⇒ 09:23 | Аутор: РТРС

Пароди: Нема прегледа у фебруару - 155 милиона КМ на чекању

Власти БиХ још нису испуниле претходне мјере договорене у новембру које су неопходне за исплату друге транше ММФ-а за БиХ у износу од 155 милиона КМ, због чега не може доћи ни до првог прегледа стендбај аранжмана, поручује резидентни представник ММФ-а за БиХ Франциско Пароди.

- Чекамо да власти заврше обавезе да бисмо Извршном одбору могли да препоручимо одобрење првог прегледа - рекао је Пароди за "Дневни аваз".

Он подсјећа да, осим познате обавезе која се односи на повећање акциза на нафту и нафтне производе ради суфинансирања инвестиције за градњу Коридора "Пет це", постоје још четири обавезе на нивоу БиХ и Федерације БиХ.

Међу њима је обавеза Парламента ФБиХ да усвоји законска рјешења о банкама, те о Агенцији за банкарство, што је прије неколико дана и учињено.

- Федерална Влада треба да започне предузимање оперативне темељне процјене вриједности за предузећа Телеком БиХ и ХТ Мостар ради њиховог реструктурисања или приватизације - додао је Пароди.

Према његовим ријечима, Савјет министара БиХ треба да усвоји одлуку о ограничавању новог запошљавања у овој години, а Парламентарна скупштина БиХ измјене и допуне Закона о осигурању депозита.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да је аранжман са ММФ-ом у блокади, те да је врло реално очекивати да због блокада политичке природе из Федерације БиХ дође до његовог раскидања.

Извор: СРНА