latinica  ћирилица
20/02/2017 |  09:00 | Аутор: РТРС

Дрецун: Изетбеговићеве поруке трују младе генерације

Најава захтјева за ревизију пресуде Међународног суда правде против Србије за геноцид велики је корак уназад за цијели регион, сматра посланик СНС Милован Дрецун.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

"Ово је велики корак уназад за цео регион и уопште за европску перспективу и напредак региона. Јер, сви хоће да живе у миру и боље", рекао је Дрецун гостујући на РТС-у.

Он истиче да поруке које шаље бошњачки члан Предсједништва БиХ Баки Изетбеговић "трују младе генерације" и да се "тензија намјерно преноси на цијели регион".

Дрецун је упозорио да би могла да настане ситуација у којој би "млади поново могли да узму пушке и засједну у ровове" и да је право питање да ли Изетбеговић има подрушку споља, јер би онда "испало да некоме споља одговара да се дугорочно овде стално држи тензија и предратно стање и да се припрема нови рат у БиХ".

Он је нагласио да Изетбеговић слиједи континуитет политике коју је водио његов отац, по Исламској декларацији, у којој није било мјеста за Србе.

"Изетбеговић годинама настоји да урушава Републику Српску и да јој одузима надлежности", рекао је Дрецун.

Према оцјени Дрецуна, понашање Изетбеговића не води регионалној стаиблизацији и добросусједској политици.

"Напротив, изгледа да њему треба инцидентна ситуација као што је ова, покушава да уруши РС, а онда да реализује своје земисли. Није се ослободио велико- бошњачких идеја", казао је Дрецун.

Према ријечима Дрецуна, то постаје један од кључних чиниланца дестабилизације цијелог региона.

Он је рекао да нема нових чињеница по питању тужбе БиХ за геноцид и да ни претходне не могу да потврде оно што Изетбеговић покушава да наметне.

"Зашто нико не потегне причу о планираном геноциду над Србима у Сарајеву, гдје је неселективно убијено много више људи него у Сребреници, убијани су и жене и дјеца, било је стотинак и више логора. Заборавили смо ту причу", нагласио је Дрецун.

Документовано је поименице између 6.000 и 7.000 на најбруталнији начин убијених Срба у Сарајеву, рекао је Дрецун, наводећи да је то "највеће етиничко чишћење и прави геноцидни план".

"Изетбеговић пријети непостојећим геноцидом желећи да дестабилизује Србију и регион и односе Срба и Бошњака", навео је Дрецун.

Извор: Танјуг