latinica  ћирилица
20/02/2017 |  07:55 | Аутор: РТРС

Трон Меркелове се тресе - "њемачки Трамп" у предности

Социјалдемократска партија СПД избила је на прво мјесто по популарности у Њемачкој, а ЦДУ канцеларке Ангеле Меркел није на врху по први пут од 2006. године.

СПД биљежи раст популарности откако је одабрала бившег предсједника Европског парламента Мартина Шулца за свог кандидата на предстојећим изборима.

Према подацима истраживања Емнида, да су избори данас, за СПД би гласало 34 одсто Нијемаца, док би ЦДУ и њена сестринска партија ЦСУ добили 33 одсто гласова.

Од тог процента разлике много је значајнији податак да је Шулцова партија за само четири недјеље скочила за чак 12 процената.

Нервозу у редовима владајуће коалиције недавно је показао и министар финансија Волфганг Шојбле, који је у свом стилу, без длаке на језику, упозорио Шулца да се "понаша као њемачки Доналд Трамп" и да неопрезно користи популистичку реторику.

У питању је додатни притисак на донедавно апсолутно неприкосновену Меркелову, која јури свој четврти мандат на челу Њемачке са ЦДУ/ЦСУ.

Подршка актуелној канцеларки опада и у сопственим редовима, јер многи из баварског дијела "великог сестринства" (ЦСУ) отворено критикују њену политику према избјеглицама и одлуку да се од 2015. године отворе врата за све.

Како преноси Политико, резултати Енмида су још један аргумент да се вјерује Политбарометру њемачког ЗДФ-а, који наводи да 49 одсто Нијемаца сматра да би Шулц требало да буде нови канцелар, док би иза Меркелове стало 38 одсто гласача.

Њемачки избори су заказани за септембар и представљају један од најважнијих политичких догађаја у Европи ове године.

Извор: Б92