latinica  ћирилица
19/02/2017 |  21:47 | Аутор: РТРС

"Ми тражимо рјешење кризе у Сирији, Америко, а гдје си ти?"

Изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура запитао се о америчком ангажовања у тражењу политичког рјешења о тој земљи.
Минхенско безбједносна конференција (АРХИВ) - Фото: СРНА
Минхенско безбједносна конференција (АРХИВ)Фото: СРНА

Де Мистура је то рекао неколико дана уочи наставка међусиријских преговора у Женеви под покровитељством свјетске организације.

- Гдје су САД? Не могу да вам кажем јер ништа не знам - рекао је Де Мистура на безбједносној конференцији у Минхену.

Он је рекао да разумије да САД имају три приоритета, борбу против Исламске државе, ограничење утицаја једног регионалног актера, мислећи на Иран, као и да се не доводи у опасност један од својих главних савезника у региону.

Де Мистура је додао да се сад у Вашингтону расправља како ријешити ту "квадратуру куга". Али он је поставио питање САД-у да ли желе дефинитивно да побиједе ИД, јер, како је рекао, да би се то остварило неопходно је наћи вјеродостојно политичко рјешење за Сирију.

Трампова администрација је до сада давала мало знакова о свом учешћу у дипломатским напорима за рјешење шестогодишњег сиријског сукоба, пише АФП. Није се изјаснила ни о томе како види политичко рјешење, посебно о судбини сиријског предсједника Башара ал Асада.

Специјални амерички изасланик за борбу против екстремиста Брет Мак Гурк рекао је у Минхену да се америчка администрација управо преиспитује читав процес од почетка до краја.

"Бићемо врло егоистични када је ријеч о заштити и промоцији наших интереса", додао је он.

Нови међусиријски преговори треба да се наставе у четвртак у Женеви под покровитељством УН, послије три рунде у 2016, у којима није остварен никакав напредак због великог јаза између зараћених страна.

"Време је да се поново проба", рекао је де Мистура, подсјећајући да су се услови промијенили приближавањем између Москве, савезника власти у Дамаску и Анкаре која подржава опозицију.

Захваљујући томе крајем децембра успостављено је крхко примирје и одржани преговори у Казахстану.

Разговори у Женеви ће се односити на резолуцију УН 2254, међународну мапу пута о рјешењу сукоба, рекао је Де Мистура.

Извор: Агенције