latinica  ћирилица
19/02/2017 |  10:22 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

Варади: Мале шансе за обнављање поступка

Бивши члан правног тима Србије у процесу по тужби БиХ Тибор Варади оцијенио је да су мале шансе да поступак буде обновљен, као и да је могуће да протекне и годину дана док Међународни суд правде у Хагу утврди да ли је захтјев за ревизију оправдан и прије него одлучи да ли се процес обнавља.
др Тибор Варади - Фото: ПОЛИТИКА
др Тибор ВарадиФото: ПОЛИТИКА

Варади каже да је на суду да прво испита све процесне претпоставке, а међу њима и да ли је захтјев за ревизију поднесен у име органа који заступа БиХ јер се поставља питање да ли је Сакиб Софтић који је био заступник БиХ деведесетих година прошлог вијека то и даље.

"Да би се покренула ревизија кључно је да постоји нека нова чињеница која није била позната док се водио први поступак и која је откривена у посљедних шест мјесеци. Не знам шта ће писати у новом захтјеву, али мислим да су мале шансе да до њега дође", рекао је Варади за "Вечерње новости".

Он је напоменуо да о новом поступку треба да се изјасни и Србија, а цијели тај "претпроцес" може да тече усмено или да се води писаним поднесцима.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић најавио да је ће сљедеће седмице бити поднесен захтјев за ревизију пресуде против Србије за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу.

Највиши званичници Републике Српске и српски представници у институцијама БиХ раније су упозорили да је покретање процеса ревизије неуставно и неприхватљиво.

Рок за подношење захтјева за ревизију пресуде истиче 26. фебруара.

Извор: СРНА