latinica  ћирилица
18/02/2017 |  15:27 | Аутор: РТРС

Камерон кандидат за генералног секретара НАТО?

Британски министри и један страни државник охрабрују бившег премијера Британије Дејвида Камерона да се кандидује за функцију новог генералног секретара НАТО.

То, позивајући се на људе који су упознати са ситуацијом, наводи сајт Политико који оцјењује да би нова функција за Камерона у Бриселу дала Британији велику улогу у Европи у периоду након изласка те земље из ЕУ.

Скоро пола године од како је одступио са позиције премијера, Камерон је, како се наводи имао "разговоре" о водећем положају у НАТО. Камерон није одбацио ту могућност иако је у другим приликама одбијао да се обавеже према Алијанси.

Наводи се да британски министар спољних послова Борис Џонсон, министар финансија Филип Хамонд и министар одбране Мајкл Фолон желе да Камерон преузме функцију генералног секретара НАТО, коју тренутно обавља Норвежанин Јенс Столтенберг.

Према наводима Камеронових познаника, он се прошлог мјесеца састао у Лондону са некадашњим генералним секретаром НАТО и бившим данским премијером Андерсом Фогом Расмусеном, са којим је између осталог разговарао о водећој функцији у Алијанси.

Столтенберг је постао генерални секретар НАТО 2014, а према наводима вишег званичника Алијансе који је инсистирао на анонимности, он би могао да на тој функцији остане пет умјесто првобитно планиране четири године, до априла 2019.

Извор: Агенције