latinica  ћирилица
18/02/2017 |  12:54 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Вулин: Бошњачка најава ревизије - акт непријатељства

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин сматра да је најава бошњачких званичника да ће поднијети захтјев за ревизију пресуде против Србије пред Међународним судом правде у Хагу акт непријатељства и да је Бакир Изетбеговитћ тиме показао дубоко непријатељство према српском народу и Србији.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

"Ово је акт непријатељства, акт непријатељства једног човека и акт непријатељства једне политичке структуре која већ годинама упорно ради на дестабилизацији БиХ и покушају изазивања сукоба унутар БиХ који би се даље прелили на читав Балкан", рекао је Вулин новинарима у Бору.

Он је истакао да је Изетбеговић на овај начин не само поништио или бар покушао да поништи уставни поредак БиХ и Дејтонски споразум, већ је покушао и покушава да изазове дубоке и трајне сукобе између Срба, Хрвата и Бошњака на територији БиХ.

Вулин је нагласио да Изетбеговић ово ради као што је његов отац прије 25 година рекао да ће жртвовати мир за суверену и независну БиХ.

"Изетбеговић сада хоће да жртвује БиХ, хоће да жртвује мир и стабилност на читавом Балкану зарад личних политичких амбиција и личних циљева", сматра Вулин.

Он је изразио наду да ће се међународна заједница огласити овим поводом и да ће искористити своја овлаштења и јасно рећи ко је тај ко руши стабилност на Балкану и ко је тај ко угрожава постојање БиХ.

"Надам се да ће међународна заједница и високи представник овај пут одустати од формулације да се сви смире и да смо сви исти, те да ће јасно рећи да је Изетбеговић реметилачки фактор у БиХ и човек који активно ради на уништавању БиХ и изазивању сукоба између народа, не само у БиХ, већ и на читавом Балкану", навео је Вулин.

Он каже да ће Србија, упркос бошњачке најаве подношења захтјева за ревизију пресуде, наставити мировну политику.

Вулин је рекао да ће бити настављена политика руководства Србије у борби за мир, али да није сигуран да премијер Александар Вучић сваки пут има саговорнике са друге стране када говори о миру.

"Нисам сигуран, чак сам убеђен да са друге стране нема оних који разумеју и који заиста хоће мир", каже Вулин.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић најавио је да ће сљедеће седмице бити поднијет захтјев за ревизију пресуде против Србије за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу.

Извор: СРНА