latinica  ћирилица
14/02/2017 |  19:12 | Аутор: РТРС

Бразил послао 9.000 војника у Рио због безбједносне кризе

Бразилски предсједник Мишел Темер послао је 9.000 војника као појачање обезбјеђењу у држави Рио де Жанеиро до 22. фебруара, недјељу дана прије краја карневала.

То је готово половина војника распоређених током Олимпијских игара у Рију прошле године.

Одлука је дјелимични одговор на захтјев гувернера Рио де Жанеира Фернанда Пезаоа да војска обезбјеђује ту државу до 5. марта.

Министар одбране Раул Јунгман рекао је новинарима да су војници већ на улицама.

"Ово је из предострожности", рекао је Јунгман и додао да је безбједност ове бразилске државе чврсто под контролом и да имају довољне ресурсе.

"Имамо протесте овдје али то није спријечило полицију да ради", рекао је он.

Војници треба да помогну због пријетњи полицијских штрајкова и немира анархиста за вријеме гласања локалне скупштине о мјерама штедње, у вријеме када почиње прослава Карневала. Карневал се ове године одржава од 24. фебруара до 1. марта.

Војници би могли да остану и дуже ако буде потребно, рекао је Јунгман.

Плате локалне полиције касне због финансијских проблема, и страхује се да би могли да штрајкују потпут полиције у сусједној држави Еспирито Санто, гдје је због неизласка полиције на улице избио талас насиља.

Војна полиција игра кључну улогу у обезбјеђивању Бразила и нема права на штрајк. Међутим, у Еспирито Санту су протестовали њихови рођаци који су их, како они кажу, спречавали да изађу на патроле. Бразилске власти сматрају да су полицајци иза протеста и да заправо одржавају илегални штрајк.

Бразилске власти данас су покренуле дисциплински поступак против десетина полицајаца. Пресједник је назвао понашање полиције у Еспирито Санту "побуном против Устава". Неколико стотина припадника војне полиције сада се вратило на дужност у Еспирито Санту, а савезна војска, позвана упомоћ на врхунцу кризе, и даље помаже у патролама.

Извор: Бета