latinica  ћирилица
14/02/2017 |  19:03 | Аутор: РТРС

Борба за Палмиру је борба за спасење свjетске културне баштине

Борба за ослобођење Палмире зависи од координације свих земаља укључених у сиријски конфликт, а то је неопходно учинити што је могуће прijе јер одуговлачење може резултирати потпуним уништењем тог древног града, изјавио је шеф одсjека за антику и музеје у сиријској Влади Мамун Абдулкарим.
Римски театар у Палмира -
Римски театар у Палмира

"Рат није само сиријски, већ свјетски, јер се ради о борби за свјетску историју. Сматрам да сви савезници сиријске армије, уз помоћ руске авијације, морају да координишу своје акције, невезано за политичка питања Сирије. Ослобођење Палмире је питање културе, науке. Што прије то буде учињено, то ће мања штета бити по тај древни град“, рекао је он.

Абдулкарим је такође рекао да је обнова тог града и те како могућа, те да се тим питањем баве сиријске службе у сарадњи са Унеском, Русијом, као и са многим другом западним земљама које су заинтересоване за очување свјетске културне баштине.

„Иако је немогуће обновити сто одсто порушених грађевина, врло је вјероватно да ћемо обновити макар пола од тога. Намјеравамо да то учинимо и позивамо све земље које поштују културну баштину да се прикључе том процесу“, додао је он.

Претходно је руско Министарство одбране објавило снимак на којем се виде рушевине објеката историјско-архитектонског комплекса древне Палмире од стране ИСИЛ-а.

На снимку се види како су терористи уништили централни дио древног римског театра и колонаде тетрапилона који је изграђен 270 година прије нове ере.

Извор: Спутњик