latinica  ћирилица
18/01/2017 |  07:40 ⇒ 11:23 | Аутор: РТРС

САД увеле санкције предсједнику Српске

Стејт департмент објавио је синоћ да су САД увеле санкције предсједнику Републике Српске Милораду Додику.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Из Америчке амбасаде у БиХ стигла је потврда о увођењу санкција предсједнику Додику.

Амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак изјавила је синоћ да су САД увеле санкције предсједнику Републике Српске Милораду Додику, који се, како је навела, успротивио Уставном суду БиХ и прекршио закон, те представља пријетњу спровођењу Дејтонског споразума.

"Као резултат санкција, сваки дио имовине или интерес за имовину господина Додика, а која је у посједу или под контролом особа из САД или која се налази унутар САД, мора бити блокиран. Осим тога, генерално су забрањене трансакције држављана САД које укључују господина Додика", навела је Кормакова.

Она је навела да се "Додик успротивио Уставном суду БиХ и прекршио закон, те представља значајну пријетњу у вези са ометањем спровођења Дејтонског споразума".

Она је додала да више информација о Балканском програму санкција који укључује блокирање имовине особа које представљају пријетњу међународним стабилизационим напорима на западном Балкану може да се пронађе на интернет страници Министарства трезора САД.

 Предсједник Српске јуче се огласио поводом медијских написа да су против њега САД увеле санкције.

- Не знам да ли је информација да сам стављен на америчку црну листу тачна, јер ниједан званични документ још нисам добио. Али, очекујем тако нешто, рекао је Додик.

 То је за "Новости" изјавио предсједник Републике Српске Милорад Додик након што су медији објавили да му је америчка администрација увела забрану путовања у САД и наложила замрзавање имовине и банкарских рачуна у овој земљи.

- Немам информација да су Сједињене Америчке Државе увеле санкције Милораду Додику, предсједнику Републике Српске, изјавио је јуче Обрад Кесић, шеф Представништва Републике Српске за РТРС.