latinica  ћирилица
17/01/2017 |  18:03 ⇒ 18/01/2017 | 08:49 | Аутор: РТРС

Инцко се правда - жао му је због изјаве, али се Додику и Иванићу неће извинити (ВИДЕО)

Валентин Инцко и даље без извињења, због изјаве у којој је Републику Српску упоредио са НДХ.
Валентин Инцко (Фото: Youtube/OHR) -
Валентин Инцко (Фото: Youtube/OHR)

Инцко је за "ТВ 1" рекао да се неће извинити предсједнику Срспке Милораду Додику и предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу, али да му је ипак жао ако је увриједио, како каже, обичне грађане.

У Парламенту Српске ово виде као Инцково непосредно признање да је погријешио.

Кажу да је Инцко, који треба да тумачи Дејтонски мировни споразум, показао неразумијевање ситуације, гдје је српски народ ставио у контекст којем он сигурно не припада, и да би напокон требало да отвори очи и види шта се дешава у његовој непосредној близини - стални хушкачки позиви на рат, па чак и изјаве да је Срспка опаснија од тероризма.

Само дан након што је Српска у миру и достојанствено прославила свој празник 9. јануар, високом представнику Валентину Инцку изгледа да је засметало што је Дан Републике протекао у демократском амбијенту у миру - па је поручио да се Дан Републике може поредити са 10. априлом, датумом када је основана озлоглашена НДХ.

Седам дана послије, умјесто да заговара мировне процесе и директно се извини и грађанима, али и политичарима које су грађани изабрали - Инцко поручује да нема извињења Додику и Иванићу, али да му је жао ако је увриједио, како каже обичне грађане: "Ја се господину Додику и господину Иванићу нећу извинити, али разумио сам да су моји коментари могли да увриједе обичне грађане, а то ми је заиста жао."

Инцко очигледно заборавља да су политичари којима не жели да се извини изабрани од грађана Српске, од оних које он назива обичним грађанима.

Из Парламента Српске поручују да је очигледно Инцково неразумијевање ситуације и да би требало да отвори очи и реагује на ратно - хушкачке поруке из бошњачког Сарајева, а не да срспки народ стаља у контекст којем он никако не припада.

- Требао би да види шта се дешава у његовој непосредној близини. Стални хушкачки позиви на рат, стални екстремизам, стално кокетирање са тероризмом и чак прича да је Република Српска опаснија од тероризма. Мислим да је показао да га гризе савјест, каже Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске.

- Мислим да не треба превише да се осврћемо на такве изјаве, већ да радимо на јединству српског народа у БиХ и да промовишемо и бранимо своје ставове, пуручује предсједник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић.

Стевандић каже да се у Парламенту још није расправљало о прекиду сарадње са ОХР-ом, али истиче да заједнички став власти и опозиције има најјачу снагу у одбрани српског народа.

Истог става су и историчари који поручују да је Српска настала с циљем да се не понове страдања и геноцид који су Срби доживјели у Првом свјетском рату од Аустроугарске, али и у Другом од усташа у НДХ.

- Морамо му као заједница и као народ културолошки послати најоштрију поруку да је такво понашање недопустиво и да ми као потомак жртве имамо тај интегритет да му кажемо у сваком смислу да такво нешто није пожељно, наводи историчар, Предраг Лозо.

Подсјећамо да су на изјаве и поређења Инцка остали нијеми представници међународне заједнице, које Инцко и представља у БиХ, што намеће питање да ли се и они као и Инцко стављају у функцију лобисте једног народа у БиХ, иако је њихов задатак да буду гарант равноправности према свима.