latinica  ћирилица
16/01/2017 |  18:46 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Могеринијева о возу: Била сам крајње забринута, захваљујем Вучићу

Кораци које је ЕУ остварила заједно с Београдом и Приштином прошле године су на неки начин били историјски, сматра висока представница ЕУ. Федерика Могерини је захвалила премијеру Србије Александру Вучићу за руководећу улогу коју је испољио у тешким тренуцима.
Федерика Могерини (Фото:Tanjug, AP/Yves Logghe) -
Федерика Могерини (Фото:Tanjug, AP/Yves Logghe)

Висока представница Европске уније Федерика Могерини изјавила је у Бриселу да је била "крајње забринута "због опасности да инцидент с возом између Приштине и Београда лако доведе до заоштравања" и захвалила српском премијеру Александру Вучићу "за руководећу улогу у тим тешким тренуцима".

Федерика Могерини је новинарима послије засједања шефова дипломатија ЕУ рекла да није "само пратила ситуацију с возом", већ је била и лично у контакту са српским премијером Вучићем, додајући да је била "крајње забринута због тога што је ситуација могла лако да се заоштри".

"Моја порука двема странама је била да се избјегне заоштравање, да се избјегну потези и поруке и настоји да се заједнички ангажује кроз дијалог тако да то донесе резултате за обје стране. И то не само за институције на обје стране, већ за људе", рекла је Могеринијева на питање како гледа на ту ситуацију и изгледе за даљи дијалог Београд-Приштина.

Могеринијева је рекла да су кораци које је ЕУ остварила заједно с Београдом и Приштином прошле године "на неки начин били историјски".

"Ми смо успјели у томе да се што брже и што више напредује на перспективи ка Европској унији и то за цијели регион", рекла је Могеринијева.

Висока представница је рекла да је успјех и што је "изграђен позитиван дијалог између Београда и Приштине".

"То понекад захтијева политичку храброст, ја то добро знам, политички вољу и вођство, политичку визију и ми смо у томе помогли, а кад је у питању даљи дијалог, прије то треба питати Београд и Приштину", рекла је Могеринијева.

Додала је да "на обје стране" види одлучност да се настави.

"То каткад значи и да се морају донијети тешке одлуке и опредјељења за које се добро знало какав имају залог из добрих разлога за обје стране, али посао и ријешеност коју видим и у Београду и Приштини су снажни", рекла је Могеринијева.

"Дозволите да захвалим премијеру Вучићу за руководећу улогу коју је испољио у тешким тренуцима", рекла је висока представница ЕУ, додајући: "А то мислим да њему даје добру основу да истраје у оном што чини за земљу, људе и регион у дијалогу".

Извор: Бета, РТС