latinica  ћирилица
14/01/2017 |  11:10 ⇒ 15/01/2017 | 09:29 | Аутор: РТРС

Стевандић: Прекид сарадње са Инцком уз сагласност свих политичких фактора

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је данас Срни да Парламент званично може прекинути комуникацију и сарадњу са високим представником у БиХ Валентином Инцком и ОХР-ом ако се о томе постигне сагласност свих политичких фактора у Српској.
Ненад Стевандић - Фото: СРНА
Ненад СтевандићФото: СРНА

Говорећи о могућности сазивања посебне сједнице Народне скупштине на којој би се могла донијети таква одлука, Стевандић је навео да би договор у вези с тим могао бити отежан, "јер све политичке партије /из Српске/ нису равномјерно осудиле Инцково дјеловање и вријеђање".

Стевандић је у том смислу изразио жаљење што није постигнут виши ниво српског јединства послије 9. јануара, Дана Републике Српске, јер су неки представници српских партија подилазили НАТО-у и међународној заједници.

"Како ће то до краја остати, видјећемо када се изјасне органи тих партија", рекао је Стевандић.

Он је додао да је управо Инцко тај који је прекинуо сарадњу са свим институцијама у Српској, јер с њима комуницира искључиво на основу увреда, пријетњи и омаловажавања, што није сарадња.

Коментаришући саопштење ОХР-а да су све стране, према Дејтонском споразуму, обавезне да сарађују са високим представником, Стевандић је додао да је и Инцко обавезан да сарађује са институцијама Српске.

"Али, он с нама не сарађује, већ нас вријеђа и понижава, а то није сарадња. Он то треба да каже свом огледалу", поручио је Стевандић.

Влада Републике Српске је 12. јануара донијела одлуку о прекиду сваке комуникације и односа са високим представником у БиХ и ОХР-ом док се Валентин Инцко не извини српском народу због изречених увреда, односно поређења 9. јануара - Дана Републике са даном оснивања Независне Државе Хрватске.