latinica  ћирилица
14/01/2017 |  07:55 ⇒ 15/01/2017 | 09:29 | Аутор: РТРС

Православна нова година дочекана широм Српске (ВИДЕО)

Српска, Руска, Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, које поштују Јулијански календар, у поноћ су дочекале Нову годину.
Бањалука: Дочек Православне нове године - Фото: архив
Бањалука: Дочек Православне нове годинеФото: архив

Ноћас се славило широм Републике Српске. Бањалучане и њихове госте забављали су Горан Бреговић, Ален Исламовић и Младен Војичић Тифа, уз пратњу "Оркестра за свадбе и сахране". У храму Христа Спаситеља, у поноћ је служен молебан.

Православна Нова година, на препуном тргу Крајине, дочекана је уз највеселије хитове групе "Бијело дугме", прилагођене трубачима.

Срећну православну Нову годину у поноћ су честитали чланови Бијелог дугмета, који у овом саставу наступају широм свијета, у оквиру друге повратничке турнеје, назване "Ко не полуди, тај није нормалан", којом обиљежавају 40 година од настанка групе.

У Источном Сарајеву дочека на отвореном није било, али се ипак славило. Ни у једној од шест општина није организован дочек на отвореном.

Већина грађана Источног Сарајеву, Нову годину дочекала је у кругу породице.

Млађи су ипак више били у кафићима и ресторанима, гдје забаве није недостајало, власници угоститељских објеката и овај пут широм су отворили врата.

На Јахорини у хотелима и ресторанима гостима је уприличена незаборавна забава за најлуђу ноћ.

У Требињу се славило на организованом дочеку. Требињци су у Нову годину по јулијанском календару закорачили уз хитове Жељка Јоксимовића.

Концерт је због јаке кише одржан у спортској дворани Милош Мрдић, умјесто под платанима, како је било планирано. Невријеме није покварило добар провод, а весело је било и угоститељским објектима.

Ипак, највећи број Херцеговаца одлучио се за прославу у породичној атмосфери.

Православна Нова година славила се и у Приједору и околини.

Приједорчани су Православну нову годину дочекали углавном у кућној атмосфери или у неком од угоститељских објеката у овом граду.

Дочек на отвореном традиционално је организован једино на Тргу Младена Ољаче у Новом Граду.

У Бијељини није било организованог славља, али се Нова година прославила у угоститељским објектима и породичној атмосфери.

Славље у Семберији и дочек православне 2017. године употпунио је и снијег који је синоћ забијелио и освјежио Бијељину. Код већине сличне жеље у новој години, а на првом мјесту свима је, наравно, здравље.

Уз кувано вино, ватромет и музику на трговима, Православна Нова година прослављена је и у осталим градовима Српске.

Домаћа музика, кувано вино и добро расположење - комбинација је уз коју су грађани широм Српске дочекали нову годину по Јулијанском календару. Лоши временски услови и температура испод нуле нису их омели у слављу.