Знате ли када вашем организму фали цинк и зашто је важан?
Он је један од најзначајнијих минерала у људском тијелу и кључан је за одржавање отпорности на инфекције и болести, па се препоручује као природна заштита од сезонске навале микроба.
Стручњаци истичу да је храна богата цинком веома важна за добро здравље, јер чак и мали дефицит може да изазове катастрофу. Зато је неопходно константно уносити овај минерал у организам, а нарочито током зиме јер на слузокожи грла и носа ствара баријеру која спријечава да вируси грипа продру у тело.
Особе које имају хронични недостатак цинка у организму склоније су малигним болестима, будући да овај изузетан минерал има и дејство антиоксиданса. Његов недостатак повезује се с раком јајника, плућа, цријева, дојке, коже и са леукемијом.
Све витамине и минерале треба превасходно уносити путем природних извора - храном, што важи и за овај минерал, који се боље апсорбује из животињских намирница: јаја, меса (говедина, живина), морских плодова (шкољке, ракови, туњевина).
Наравно, никако нису занемарљиви ни биљни извори цинка, којих је много и вишеструко су корисни за човјеково здравље: коштуњаво воће, бадеми, пасуљ, пшеничне клице, интегралне житарице, сјеме бундеве, спанаћ, пивски квасац, боранија, грашак. Ове намирнице такође су богате и магнезијумом и селеном.
Симптоми недостатка цинка
Губитак чула укуса и мириса, проблеми с кожом, анемија, смањен апетит, бијеле тачке на ноктима, слаб пренос нервних импулса, ментални поремећаји, осјетљивост на инфекције и успорено зарастање рана су посљедице недостатка цинка.
Извор: radiosarajevo.ba