latinica  ћирилица
26/10/2016 |  14:54 | Аутор: РТРС

Ратковић: Неопходна пракса током студирања

Регионални ИЦТ директор "Телегруп групације" Далибор Ратковић рекао је да је кадар са бањалучког Универзитета веома квалитететан, али да период адаптације у реалним компанијама траје и више од годину дана, те је неопходна пракса током студирања.
Далибор Ратковић - Фото: СРНА
Далибор РатковићФото: СРНА

Ратковић је, прије јавне трибине са послодавцима на Економском факултету у Бањалуци, коју организује асоцијација "Академац", новинарима рекао да је досадашња сарадња са факултетима била периодична.

Он је изразио наду да ће на данашњој трибини сазнати проблеме Универзитета у оспособљавању студената, али и изнијети ставове какав је кадар потребан компанијама "да би у данашња тешка времена настали просперитетни и конкурентни радници".

"Кроз циклус од око три године добијемо стручњака у оквиру наших реалних пројеката и инсталација, дјелујући у регији, тако да сам прилично задовољан, али процес адаптације је дужи и управо овакве трибине и размјене информација допринијеће да се кадар оптимизује и што више прилагоди реалном привредном сектору да одговори на данашње захтјеве", истакао је Ратковић.

Он је навео да као послодавац тражи раднике који знају стране језике, при чему се подразумијева да знају енглески, који имају реална практична искуства из земаља региона или су учествовали у неким пројектима, те су завршили неки од међународно признатих курсева.

Ратковић је нагласио да би кандидат требало да буде и иновативан и прилагодљив.

Директор Омладинског комуникативног центра /ОКЦ/ Бањалука Саша Марковић рекао је да је циљ данашње трибине да представи послодавце са подручја града Бањалука студентима, али и повеже студенте да би чули шта то послодавци очекује од свршених студената.

Он је додао да се оваквом трибином жели истаћи колико је током студирања важна студентска пракса.

"Истраживања на тржишту рада показала су велику неповезаност између студената и послодаваца, велику потребу за повезивањем, те путем мреже `Академац` ОКЦ жели што више радити на том повезивању", појаснио је Марковић.

Он сматра да је неопходно формирати савјете унутар фалкултета који ће бити састављени од угледних послодаваца, представника студената и професора, који би континуирано радили на стварању услова за квалитетну студентску праксу у фирмама.

Студент на Економском факултету Јелена Келечевић сматра да факултет не омогућава студентима потребну праксу.

"Акадамац" је највећа асоцијација у БиХ која окупља појединце из академске заједнице, пословног сектора, политике, студенте и експерте који раде на повезивању високог образовања са тржиштем рада.

Пројекат спроводи ОКЦ Бањалука уз подршку УСАИД-а кроз програм одрживости цивилног сектора у БиХ.

Трибини су присуствовали директори и менаџери из фармацеутске индустрије, банкарског сектора, прехрамбене индустрије, ИТ сектора и телекомуникација.

Извор: Срна