latinica  ћирилица
26/10/2016 |  12:54 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Иванић: Бошњачки политичари морају први почети поправљати односе са Србијом

Члан Предсједништва БиХ из реда српског народа Младен Иванић уочи преузимања предсједавања Предсједништвом Босне и Херцеговине изјавио је да би волио да европски пут поновно постане приоритет Босне и Херцеговине.
Младен Иванић (фото: Дејан Божић/Promo/blic.rs) -
Младен Иванић (фото: Дејан Божић/Promo/blic.rs)

"Волио бих да се ствари поновно врате у ону позитивну орјентацију коју смо имали на почетку мандата, односно да се бавимо будућношћу, а не прошлошћу иако нисам сигуран да ћу у томе успјети. Зашто? Зато што то не зависи само од мене", рекао је Иванић.

Он истиче да се у посљедњих годину десило пуно негативних ствари које су произвеле сукобе и то због, како је рекао, суштински безначајних ствари. Српски члан Предсједништва БиХ сматра да без позитивног политичког амбијента, те проведене пресуде Европског суда за људска права у случају Сејдић-Финци ништа неће значити одговор на питања из упитника на путу ка ЕУ. "Ако би у овом Предсједништву БиХ било спремности мислим да бисмо то могли урадити и добити статус кандидата за ЕУ до краја нашег мандата.

Ако у овом сазиву те спремности не буде, ако се настави та стара политика свађа и сукоба, ја у неком периоду од наредних четири, пет или шест година не видим ко други може то брзо и тако кратко урадити ако не би ова три члана Предсједништва БиХ могла у свом мандату", сматра Иванић.

Он, у интервјуу за Анадолију, оцјењује да Савез за промјене не би био мањи губитник на локалним изборима да се повукао из приче о референдуму о 9. јануару, Дану Републике Српске, односно када је Србија навела да не подржава његово одржавање.

Савез за промјене, истиче Иванић, имао је храбрости и супротставио се референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, који је "имао веће политичке импликације него овај о Дану Републике Српске". Он очекује да ће нормална сарадња са Хрватском бити настављена. Са Црном Гором, истиче Иванић, никада није било проблема. "Мислим да смо највећих проблема имали у односима са Србијом и то прије свега због ставова бошњачких политичара у Сарајеву", наглашава српски члан Предсједништва БиХ и додаје да на поправљању односа са Србијом прве потезе ипак морају повући бошњачки политичари у Сарајеву.

Када је ријеч о Сребреници, Иванић мисли да то питање односно побједа српског кандидата за начелника неће произвести нову политичку кризу у БиХ. Нагласио је, међутим, да нови начелник мора бити свјестан сензибилности Сребренице. "Имам намјеру да одмах почетком децембра, након што преузмем предсједавање Предсједништвом БиХ одем у Сребреницу обавити разговоре и са једним и са другима увјерен да ће они у међувремену вјероватно формирати и власт у којој ће бити и Бошњака и Срба, јер то између осталог, и Устав тражи", навео је Иванић.

Он је такође истакао да промјене власти на нивоу БиХ неће бити, те одбацио наводе о преласку у СНСД и прихватање кандидатуре те партије за члана Предсједништва БиХ на општим изборима 2018. године у БиХ, истичући да нема намјеру коментарисати "глупости такве врсте".

Извор: Независне новине