latinica  ћирилица
26/10/2016 |  12:32 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Распуштен требињски НДП - 32 члана партије поднијела неопозиву оставку (ВИДЕО)

Некадашњи предсједник Градског одбора НДП-а Требиње Слободан Шараба и још 31 члан овог одбора поднијели су данас неопозиве оставке на све функције у овој странци и одлучили да напусте Градски одбор.
Требиње - НДП - Фото: СРНА
Требиње - НДПФото: СРНА

Тридесет два члана, од укупно 36, требињског одбора НДП-а, поднијела су неопозиве оставке на чланство и све функције у тој странци. Једногласно су одлучили да напусте градски одбор партије. Разлог је, кажу, потез и одлука предсједника НДП-а Драгана Чавића о распуштању требињског одбора. Чавић је овај одбор распустио, како се наводи у образложењу, зато што није подржао заједничког кандидата Савеза за промјене за градоначелника Требиња.

Чавић је распустио градски одбор НДП-а у Требињу 27. септембра, а ова одлука верификована је на Предсједништву странке 15. октобра. Овакву Чавићеву одлуку чланови који су напустили НДП оцјењују неправедном и личном. Сада већ бивши чланови требињског НДП-а, макар за јавност, нису прецизирали своје даље политичко дјеловање. 

Није фер, а ни праведно да будемо кажњени само зато што нисмо подржали кандидата Савеза за промјене Славка Вучуревића чију кандидатуру су у Бањалуци договорили Чавић, Босић и Бореновић – поручују бивши чланови требињског НДП-а. Сматрају да су имали право на свој став који је, кажу, био на добробит Требиња.

Бивши секретар ГО НДП-а Требиње Радослав Пујић истиче да су се осјећали напушени и изиграни, те да им није било дозвољено да бирају.

"Остали смо досљедни и принципијелни до краја и због тога се у цијелој овој причи сматрамо главним побједницима. Кажњени смо распуштањем само због тога што смо слиједећи срце и принципијелност остали на линији наше политике у Требињу", рекао је досадашњи предсједник ГО НДП-а Требиње Слободан Шараба.

Шараба тврди да је Чавић, мимо одлуке Предсједништва и противно Статуту странке, седам дана прије избора распустио требињски одбор НДП-а што је, каже, директно утицало на лош изборни резултат те партије. Поред тога, Шараба и остали чланови НДП-а који су напустили ову партију, замјерају Драгану Чавићу што није санкционисао Здравка Крсмановића.

"Тражили смо од предсједника да га искључи због његовог катастрофалног пробосанског става по питању референдума и зато што је НДП-у у Херцеговини нанио немјерљиву штету својим кадровским рјешењима у Сарајеву", рекао је Шараба.

Шараба је истакао и чињеницу да је Чавић једини од лидера Савеза за промјене који је казнио одбор своје партије само зато што су имали различите ставове. Због тога 32 члана требињског НДП више нису дио те политичке приче, а даље политичко дјеловање нису прецизирали.