latinica  ћирилица
29/09/2016 |  19:13 ⇒ 30/09/2016 | 09:20 | Аутор: РТРС

Ко стоји иза пријетње Поџића да припадници ОС БиХ треба да буду кажњени? (ВИДЕО)

Република Српска осудила је изјаве предсједавајућег Комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Сифета Поџића да припадници Оружаних снага, који су изашли на референдум у униформи треба да буду кажњени.
Сифет Поџић - Фото: РТРС
Сифет ПоџићФото: РТРС

Члан Комсије Душанка Мајкић каже да је то Поџићево приватно мишљења које не може да буде став Комисије. Поџић сматра да би о свему требало да се изјасни Министарство одбране и да ће, не буде ли тако, о томе расправљати Комисија. У ресорном министраству кажу да немају никакве везе са овим.

Предсједавајући Комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Сифет Поџић сматра да су припадници Оружаних снага, који су изашли на референдум и гласали у униформи прекршили Устав БиХ. Тврди да је то, према Закону о одбрани, кривично дјело.

- Прекршен је закон, јер члан 11. Закона о одбрани каже да се не може војно лице користи у политичке сврхе, а ово су политичке сврхе. И по кодексу колико се ја сјећам, а мислим да се добро сјећам, није дозвољено гласати у униформи - каже Поџић.

Изјаве Поџића су политичке, каже члан Комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић. Сматра да Поџић иступа у своје име, и у складу са политичком галамом из Сарајева. Пита зашто тако није био категоричан кад је у Сребреници нападнут и замало убијен српски премијер Александар Вучић.

- Ако је Поџић мислио да износи било какав став у вези са Комисијом за одбрану и безбједност, морао је да консултује остале чланове Комисије. Овако, ово је само његов приватни став. Поџић, као предсједавајући Комисије, о овом питању још није покренуо ништа званично - каже Мајкићева.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истиче истиче да је историја пуна погрешних судских одлука.

- То је њихова јурњава, ја сам им предложио да покажњавају све и ухапсе референдум. Нема државе која се могла насиљем направити. Историја је пуна одлука гдје су судови погријешили - каже Додик.

Поџић позива да реагује Министарство одбране. Министарка одбране Марина Пендеш не жели да коментарише изјаве Поџића.

- То нема везе са Министарством одбране. То питајте господина Поџића - каже она.

Ако ресорно министарство не буде разматрало ово питање, Поџић најављује да ће о томе Комисија расправљати 6. октобра. Поједини аналитичари сматрају да Поџић оваквим изјавама угрожава безбједност свих грађана БиХ, али и доводи у питање опстанак Оружаних снага.