latinica  ћирилица
27/08/2016 |  12:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Економист: Водеће странке у Хрватској неспособне, заглављене у прошлости

Угледни лондонски лист Економист оцјењује да су главне политичке странке у Хрватској неспособне да било шта направе, у земљи чија економија назадује, осим да папагајски понављају фразе и фолклорне теме.
Загреб, Хрватска (Фото: Sputnik/Максим Богодвид) -
Загреб, Хрватска (Фото: Sputnik/Максим Богодвид)

Када би папагај Коки са Бриона, мезимац Јосипа Броза Тита, имао ријечник богатији од "Тито, Тито" и пар псовки, могао би да посвједочи да је хрватска политка замрзнута од '80-тих, ако не и још од '40-тих година прошлог вијека, несумњиво би могао да открије "најмрачније хрватске државне тајне", пише британски лист.

Економист наводи да је Хрватска овог мјесеца кренула у нову изборну кампању, а мјера хрватске 'замрзнуте' политике је то што нека од кључних питања потичу из Кокијевог времена.

Лист подсјећа на случај убиства Стејпана Ђурековића, који је сатаром убијен у Њемачкој 1983. године. Ђурековић је као емигрант био активан у хрватским националистичким круговима.

Њемачки суд је 3. августа осудио Јосипа Перковића и Здравка Мустача, двојицу бивших југословенских агената тајне службе, на доживотни затвор због организовања његовог убиства.

Водеће партије у савременој Хрватској, Социјалдемократи и ХДЗ-овци, се острашћено расправљају о значењу овог догађаја, наводи Економист.

Зоран Милановић, лидер Социјалдемократа, који је био премијер од 2011. до ове године, борио се да спријечи изручење осуђених.

Због његовог става, присталице ХДЗ-а тврде да Социјалдемократе штите људе који су "убили хрватског националисту".

Социјалдемократе пак тврде да су убице имале блиске везе са Фрањом Туђманом, оснивачем ХДЗ.

Двије странке се не разликују толико по садашњим платформама, већ по својој прошлости. Социјалдемократе претендују на антифашистичку традицију Титових партизана, а многи у ХДЗ се диве усташама и нацистичком квислиншком покрету.

Пресуда у Њемачкој је додатно појачала ту "историјску заваду".

Други случај тиче се недавног подизања споменика хрватском националисти Мири Баришићу, који је убио некадашњег југословенског амбасадора, а свечаности су присуствовали неки министри из редова ХДЗ.

"Сав тај фолклор одвраћа од много значајнијих питања", указује Економист и истиче да је Хрватска у хаосу већ мјесецима.

СДП Зорана Милановића током вишегодишње власти оставила је катастрофалан економски резултат.

"Економија је четири од пет година биљежила пад", за вријеме власти СДП, а ХДЗ-ова власт прије тога је, констатује Економист, запамћена по корупцији, а најновији скандал са националном нафтном компанијом није ту слику нимало поправио.

Британски лист процјењује да ниједна од водеће двије хрватске странке неће освојити довољно мандата да самостално формира већину.

Неки аналитичари предвидају велику коалицију, иако актуелни шеф ХДЗ Андреј Пленковић истиче да она није опција.

Економист илуструје опсједнутост прошлошћу кроз Милановићев покушај да придобије ХДЗ-ове гласаче поносно откривајући да му је деда био усташа.

Лист, међутим, цитира лидера Истарског демократског савеза Бориса Милетића који каже да свађа око усташтва и прошлости узнемирујућа.

"Морамо разговарати о будућности", каже Милетић и подсјећа да ниједно од кључних питања чије рјешење је обећавано и даље је "на столу", укључујући децентрализацију власти, рационализацију територијалних подјела.

"Нажалост, главне политичке странке у Хрватској изгледа да нису способне за било шта друго осим да попут папагаја узвикују једне те исте старе ", закључује Економист.