Колико је опасно неразликовање отровних од јестивих гљива? (ВИДЕО)
Различите врсте гљива смјењују се од прољећа до касне јесени, а шуме на подручју приједорске регије богате су гљивама међу којима предњаче рујница и вргањ. Ипак, приликом брања шумских гљива треба бити опрезан.
Приликом брања гљива треба знати које су јестиве, а које отровне. Због готово идентичног изгледа неријетко се могу замијенти јестиве и отровне гљиве. Као примјер, берачи наводе сличност јестиве рујнице и отровне гљиве мухаре.
Мучнина, болови у стомаку, температура, вртоглавица први су симптоми након конзумирања отровнице, кажу љекари.
- Могу се јавити озбиљнији симптоми. Обично су то халуцинације, изражене главобоље, агресивност. Ови симптоми се јављају у року од неколико сати, у зависности од врсте гљиве коју су пацијенти конзумирали - каже Маја Драгојевић Стојић, специјалиста интерне медицине.
У случају тровања гљивама, неопходно је потражити помоћ љекара. Искусни апелују на све који одлуче да поједу шумску гљиву, а нису сигурни да је јестива, боље не ризиковати јер понекад и ризик може скупо да кошта.