latinica  ћирилица
06/05/2016 |  13:26 ⇒ 18:04 | Аутор: СРНА

Чавић: Град није одобрио коришћење јавних површина за протесте 14. маја

Град Бањалука није одобрио коришћење јавне површине на локацији парка "Др Младен Стојановић" и на Тргу Крајине, гдје је Савез за промјене заказао одржавање протеста за 14. мај, изјавио је предсједник НДП-а Драган Чавић.
Драган Чавић и Горан Ђорђић - Фото: СРНА
Драган Чавић и Горан ЂорђићФото: СРНА

Чавић је новинарима у Бањалуци рекао да је, осим Министарству унутрашњих послова Републике Српске, званични захтјев упућен и Граду за коришћење јавних површина, те да је он данас усмено обавијештен о одбијању тог захтјева.

Он је појаснио да је образложење из града било то да је "још 19. априла, на основу политичких изјава, СНСД резервисао Трг Крајине за све викенде од 14. маја до 5. јуна, односно да су предвиђели да одржавају скупове осам дана".

"Град је директно у функцији политичког и административног спречавања скупа који смо уредно пријавили у складу са законом и Граду и МУП-у Српске. Хоће административним мјерама да нас спријече да одржимо скуп или, у најмању руку, да нас онемогуће да технички опремимо скуп разгласом и другим техничким помагалима", сматра Чавић, који је на челу штаба Савеза за промјене задуженог за протестно окупљање.

Према његовим ријечима, измишљеним скуповима настоји се спријечити окупљање у организацији странака Савеза за промјене.

Чавић је прецизирао да је 4. маја достављен уредан захтјев Градској управи за одржавање скупа у парку "Др Младен Стојановић", али да је "волшебно 3. маја одржавање скупа најавила Народна и универзитетска библиотека Републике Српске за манифестацију под називом `Његујмо српски језик` за 14. мај, без прецизирања времена".

Чавић је истакао да ће "на тај едукативни скуп Савез за промјене довести десетине хиљада људи и да је тиме Народна и универзитетска библиотека, у складу са законом, дужна да преузме одговорност за обезбјеђење скупа".

"Упозоравамо их да долазимо да учимо српски језик и његујемо културу српског језика и тражимо да предузму одговарајуће мјере у складу са законом о јавном окљупљању, јер сада је одговорност на тој установи", додао је Чавић.

Он је рекао да ће протеста, ипак, бити, а да ће маршрута кретања од парка до Трга Крајине бити позната када МУП Српске достави одговор на раније поднесени захтјев.

Чавић је поновио да је једини начин отказивања скупа да предсједник Републике Српске Милорад Додик поднесе оставку и закаже ванредне предсједничке изборе.

Лидер НДП-а је додао да се Савез за промјене неће одазвати најављеном позиву предсједника Српске за састанак представника политичких партија из Српске.

Потпредсједник Странке Напредна Српска Горан Ђорђић рекао је да ће протеста, ипак, бити и додао да "послије 14. маја више ништа неће бити исто".

"Било би крајње вријеме да МУП или Градска управа јасно каже шта може, а шта не може. Ово нас неће поколебати, протеста ће бити", рекао је Ђорђић.