Да ли је бијели пиринач заиста штетан?
Многи нутриционисти демонизовали су све “бијеле“ намирнице: бијели пиринач, кромпир, тјестенину, бијели хљеб... али је стварни проблем с њима тај што их обично преливамо сланим, масним, ушећереним преливима, који их чине нездравим.
Када је ријеч о пиринчу, многи сматрају да је браон пиринач здравији зато што је богатији влакнима (има три грама, за разлику од бијелог који садржи 0,5 грама по једној шољи куване намирнице) и тако вас дуже држи ситим.
Међутим, пошто је пиринач углавном само једна од компоненти оброка, особа која једе, рецимо, вариво од сочива и поврћа уз пиринач, може да одабере било који, а да не примјети разлику у ситости након јела.
Осим тога, интегрални пиринач садржи одређене састојке у опни које нису добре за конзумацију и којима се биљка брани од штеточина, што бијели пиринач чини лакшим за варење.