latinica  ћирилица
02/11/2015 |  21:27 | Аутор: СРНА

Додик: Референдум ће бити организован на уставан начин

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће у Српској бити организован референдум о Суду и Тужилаштву БиХ на уставан и законит начин.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да ће референдум бити одржан кад буду завршена сва процедурална питања, али није желио да прогнозира датум одржавања. Нагласио је да сада није могуће одредити датум државања референдума јер се не зна када ће Уставни суд Републике Српске одлучити о вету Бошњака на одлуку НСРС о формирању комисије за спровођење референдума.

- Кад дођемо у позицију да смо испоштовали сва формална питања да нико касније не би могао да каже да то није уставно и законито, организоваћемо референдум. Биће све уставно и законито и на крају ће се десити референдум - рекао је Додик гостујући на ФТВ.

Он је оцијенио да је референдум нешто што не би требало да буде проблем никоме и да не види зашто се толика галама дигла око једног обичног изјашњавања.

- Референдум спроводимо јер су угрожена права Републике Српске, угрожена су питања у вези с уставном позицијом Српске. БиХ нема право на суд у овом облику, нема надлежност за правосуђе, има само право на Уставни суд, али не и на Суд и Тужилаштво БиХ какве сада имамо које је наметнуо високи представник у БиХ. Високи представник није имао право да намеће закон. Према Уставу БиХ нема право на судове и тужилаштва, него то припада искључиво ентитетима - појаснио је Додик.

Према његовим ријечима, из разних разлога, прије свега институције високог представника ЕУ за спољну политику коју је у то вријеме обављала Кетрин Ештон, ранији референдум о Суду и Тужилаштву БиХ повучен је, јер је речено да ће се покушати са структуралним дијалогом, те да ће, уколико он да неке резултате, Република Српске то поштивати и у том случају референдум није потребан.

- Године су прошле, ништа се није десило - констатовао је Додик, додавши да ће сада референдум бити организован.

Предсједник Српске је рекао да поштује Русију и њеног предсједника Владимира Путина, будући да је ријеч о земљи која је веома важан партнер и инвеститор у Републику Српску.

- Нисам имао нити један захтјев којим се тражило од мене да учиним нешто што је само по вољи Руса, а да није по мојој вољи. Веома су добри сарадници и поштујем напоре Русије да се ојача и да буде дио међународне коалиције у борби против тероризма - рекао је Додик.

Предсједник Српске је навео да су Срби аутентичан и важан народ на овом простору и да без његове политичке воље нема ни БиХ.

- Мора се поштовати Република Српска и српски народ, али и бошњачки народ и хрватски народ и БиХ предвиђена Уставом и Дејтонским мировним споразумом. Ми против тога немамо ништа. Ништа више нити хоћемо, нити желимо од онога што је у Дејтонском споразуму и Уставу БиХ написано -  рекао је Додик за ФТВ.

Предсједник Српске упозорио је да се на политичкој превари не може градити БиХ.

- Можете да је градите на бази аутентичних политичких представника. У Сарајеву морају да схвате да уважавају политичку репрезентативност и да се на бази ње гради БиХ и онда ће она бити могућа - појаснио је Додик.

Додик је нагласио да Републику Српску воле и Младен Босић и Младен Иванић и он, као и многи други политичари, окупљени око циљева који су веома важни за српски народ, а односе се на национални статус и идентитет српског народа.

- Можда се разликујемо у томе, можда је Босић мало неопрезан, па је улетио у неке ствари. Учињено је неколико веома озбиљних прекршаја у вези са позицијом Српске - оцијенио је Додик.

Према његовом мишљењу, Бошњаци сада са некима који немају потпуни легитимитет из Републике Српске покушавају да ураде оно што су учинили када су изабрали Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ.

Истакао је да подржава да се измјенама Изборног закона БиХ избјегне мајоризација Хрвата у ФБиХ, али да не мисли да ће измјене Изборног закона БиХ бити усвојене, јер је и раније било безуспјешних покушаја да то буде учињено. Коментаришући приједлог о спајању општих и локалних избора, он је рекао да прихвата и одржавање и неодржавање тих избора, пролонгирање или опште изборе све и на свим нивоима.

Он је поручио да СНСД нема намјеру да у тренутној констелацији односа улази у Савјет министара БиХ, најавивши да би се у другој композицији односа то могло догодити, али би то учинили као легални представници Републике Српске.

Истичући да ће Република Српска остварити буџет у планираном обиму, Додик је појаснио да то омогућава да буду извршене све обавезе везано за буџетске кориснике, приоритетно плате, пензије и друго.

Говорећи о борби против корупције и законским рјешењима у тој области у Српској, Додик је истакао да ће бити уважавани европски стандарди и да неће бити недодирљивих.

Себе за 10 година види као важнијег политичара српског народа који ће Републику Српску повести у њену стабилност, ојачати је и бити неприкосновен политички фактор на овим просторима.