latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 02/03/2024 | 18:16

Реформа јавне управе у БиХ (ВИДЕО/АУДИО)

Реформа јавне управе у Босни и Херцеговини поново је покренута након дужег застоја изазваног недостатком политичке воље. Недавним конституисањем Кооодинационог одбора за реформу јавне управе почеле су активности на испуњавању још једне препоруке из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у Европску унију.

Грађани навикнути на дуга чекања испред шалтера јавних установа надају се да ће административне услуге убудуће бити доступније.
У анкети проведеној у Бањалуци грађани имају различита мишљења о раду јавне управе.
Један од испитаника каже да је задовољан радом јавне управе,али да би се могао и убрзати у одређеним стварима. Други одговара да није задовољан радом јавне управе. Трећа саговорница наглашава да показује поштовање према службеницима и да зато и они узвраћају.

Покретање дигитализације јавне управе је међу најважнијим приоритетима што би у пракси омогућило олакшане поступке за грађане и привреду и ниже трошкове административних услуга.

„Ми желимо да у наредном периоду почнемо процес дигитализације да нашим грађанима омогућимо бржи, функционалнији приступ информацијама, документима, поготово привреди која јако пуно губи на тим техничким стварима у шалтер салама што би се могло радити електронски“, изјавио је Дарко Касап, директор Уреда координатора за реформу јавне управе у Босни и Херцеговини.

 

Кључни предуслов за функционисање и коришћење електронског потписа је усвајање Закона о електронском потпису на нивоу Босне и Херцеговине.

„Наше институције су спремне на то све ,међутим треба још даа се ускладе законски оквири да би дигитални потпис био примјењив свакодневно.Вјерујем да ћемо у наредном периоду јако брзо откочити тај проблем што је кључ цијеле дигитализације,“ каже Дарко Касап, директор Уреда координатора за реформу јавне управе у Босни и Херцеговини.


За разлику од Босне и Херцеговине, у земљама региона, посебно у Србији, дигитализација и електронско пословање постали су још важнији у вријеме пандемије Ковида јер су грађани добили бројне дигиталне услуге.

Сава Митровић истраживач Центра за европске политике из Београда оцијнеио је да су грађани Србије задовољни дигиталним услугама јавне управе.


„Грађани са којима смо радили анкету у оквиру националног Пар монитора уочавају да Влада улаже изразите напоре да побољша и дигитализује јавну управу“, истакао је Митровић.


Перцепција грађана, како наводи, често је и повољнија од ситуације коју показује независни експертски мониторинг и у том смислу грађани су изразито задовољни могућностима које им пружа ,прије свега, портал Е-Управа и дигитализоване услуге.

Спремност и способност власти да унаприједи јавну управу има утицаја и на европски пут јер је она дио Првог кластера ревидиране методологије за приступање Европској унији.То значи да се прогрес у јавној управи рефлектује и на друге секторе.


ТВ репортажа
Радио репортажа