latinica  ћирилица
28/04/2024 |  08:52 ⇒ 10:11 | Аутор: СРНА

Потврђен потенцијал анимиране сцене Српске (ФОТО)

Аудио-визуелни центар Републике Српске организовао је поводом трећег рођендана дводневну радионицу "Кроз објектив дебитанта", с циљем пружања прилике и могућности филмским ствараоцима, посебно дебитантима, да размијене искуства и успоставе контакт и сарадњу, а на панелима је потврђен потенцијал Српске да буде лидер у регији по развијености анимиране сцене.
Аудио-визуелни центар Српске, радионица "Кроз објектив дебитанта" - Фото: Уступљена фотографија
Аудио-визуелни центар Српске, радионица "Кроз објектив дебитанта"Фото: Уступљена фотографија

Директор Аудио-визуелног центра Ања Илић рекла је да је присуство продуцената из "Аполон продукције" Игора Турчиновића и Драгана Јеличића, те Милоша Пушића и Зорана Јанковића из "Кошутњак" филма била одлична прилика да се успостави контакт и сагледају могућности за неку будућу сарадњу.

Она је истакла да вјерује да је свако од учесника добио корисне информације које ће му добро доћи у будућем раду, саопштено је из Аудио-визуелног центра.

- Веома сам задовољна начином на који функционише анимирана сцена у Републици Српској и заиста имамо огроман потенцијал у анимацији што је потврђено и на панелима. Било би ми драго да се на такав начин окупи и документаристичким сцена у којој већ имамо искусне ствараоце - поручила је Илићева.

Према њеним ријечима, "Аполон продукција" отворена јеи за ауторе из Српске који могу да понуде добру идеју и филмски сценарио.

Глумац Рок Радиша је захваљујући овој прилици снимио филм "Момак и девојке", а мотив да напише сценарио био је да глуми главну улогу.

Аудио-визуелни центар Српске, радионица "Кроз објектив дебитанта" (Уступљена фотографија )

Значајна су и искуства Марка Ђорђевића чији дебитантски филм "Мој јутарњи смех" је публика имала прилику да види, као и искуства Синише Цветића који је дебитовао филмом "Усековање".

- Јасно је да мора постојати велика жеља да се филм сними која онда надјача све препреке. Наши аутори имају подршку Аудио-визуелног центра Српске у свим фазама филмског филмског стварања и само их охрабрујем да вриједно раде и сигурно је да подршка за квалитетан пројекат неће изостати - додала је Илићева.

Драматург, режисер и продуцент Јелена Медић и режисер Марко Шипка на "ДокПанелу кроз објектив дебитанта" говорили су о својим документаристичким искуствима.

Током радионице публика је имала прилику да види исјечак из филма "Земља" Марка Шипке и трејлер за филм "Чудо се можда досађује", који је у фази настајања, Јелене Медић.

Указали су на важност праћења конкурса, пичинг форума и развојних радионица, јер су то прилике да се остваре контакти са потенцијалним продуцентима, као и значај консултација које организује Аудио-визуелни центар Српске у фази развоја сценарија и филмског пројекта, наведено је у саопштењу.

Аниматори Федор Марић, Сања Рачић, Марија Калабић, Маја Ћетојевић, Младен Ђукић и Игор Ђурић, продуцент Соња Ђурић и сценариста Александар Васиљевић говорили су о изазовима и могућностима анимиране сцене у оквиру "АнимаПанела кроз објектив дебитанта".

Овај панел је потврдио потенцијал анимиране сцене Републике Српске да буде лидер у регији по развијености анимиране сцене. Истакнута је добра повезаност и сарадњу аутора на анимираној сцени и отворио питање недостатка продуцената који би се бавили продукцијом анимираних филмова.

Приказани су анимирани филмови "Снима се", Федора Марића, "Испод површине", Маје Ћетојевић, "Циклус", Сање Рачић. "Ја сам Акико", копродуцента Младена Ђукића и "На ивици", Марије Калабић.